Walaupun aku dah seminggu lebih balik SA nih. Aku still nak wat entry pasal kg halaman terchenta. Hehe..
Entry kali ni, aku nak sambung pasal gambar2 awan. Gambar awan kali nih di ambil pada hari Sabtu, 4 Julai 2009, tengahari. Still juga menggunakan kamera handphone kesayanganku without any editing on the picture. Natural effect. Here, presented our mother nature...
Dua gambar awan di bawah ni, di ambil dari tingkap rumah. Yang laen2 tadi diambil masa aku kat luar rumah.
Itulah gambar2 yang sempat ku snapped sepanjang menjalankan tugas. Haha. Tugas aku time nih ialah tunggu bahan yang direbus dalam kuali di bawah. Nak taw apakah isi kuali ni?
Zoom in...
Haa.. Aku taw benda yang paling korang nampak mesti daun pandan kan??? Haha. Ni sebenarnye abah tugaskan aku untuk menjaga ayam yang direbus untuk melembutkan isinyer sebelum dibuat rendang ayam. Almaklumlah, ayam kampung memang liat lau dah taraf bertelur sampai 5,6 kali nih. Lau korang tengok betul2 korang aka nampak tangkai sudu besi dalam nih. Itu bukan saja2 jatuh tau... Ader tujuannya die dijatuhkan disitu :) Ahakz!
Mengikut kata orang tua2, itu salah satu factor yang dapat melembutkan daging. Secara saintifik nyer, tidaklah ku ketahui. Wallahualam..
Aku kena jaga beria sebab takut tetibe kang rentung, sebabnyer ayam nih direbus gune dapur kayu, api kena jaga sentiasa. Dah la adakalanye angin kuat bukan men, jenuh gak aku duk suraikan kayu2 api dan sabut kelapa tu ke tepi.
Haa...ni time api tibe2 merajuk. Jenuh pulak aku makan asap duk meng 'adjust' kedudukan bahan bakar bagi betul2. Duk berkipas pulak dah macam Pak Ayub sate. Huhu.. Last2 selepas 2,3 kali kering air. Aku pun angkat letak atas rumah. Mesti korang pikir, apeke susah2 g guna dapur kayu. Gune jer lah dapur gas kan senang. Ader sebabnyer kesusahan nih. Mestilah factor jimat.Lau sampai kering air 2,3 kali gune dapur gas, aih!!! Copek abis gas bapak den. Bapak den tak sompek laie bukok kedai gas nih.. Huhu
salam huhu...
ReplyDeleteermm sudu besi....klau msakkn yg bleh mmbuak(buih)cntohnyer mcm gulai,letak je sudu besi..nnt xyah risau buih dia mmbuak time mndidih..hehe
oh...boleh jugak ek. baru taw. selalu taw u lembutkan daging jerk.
ReplyDeletewahhaha..
ReplyDeletenak buat rendang?..hehe..tak sabar nak raye..pose pun blom agi nie..
ni bukan rendang u raya la dik. abah akak lau anak2 balik, die masak la lebih2 sket. Y nih masak u bekal akak bawak balik umah sewa + u kirim kat abg akak(melalui akak la). Hehe. Abah akak memg cmni. Kalau ader ank die tak balik time raya, then pastu balik kendian, mesti abah akak akan wt lemang semula nk bg anak die mkn, even masa tuh dah berbuln2 lepas raya pun. Hehe
ReplyDelete