Shoppe~In

SaHaBaT @ FrienDs

08 December 2011

The Day!

Salam,

skang ni tengah rasa takut sgt2. huhu... kalo ikut gomen nyer, EDD rini 8/12/11. tapi still takde rasa ape2. just sakit2 pinggang and water retention y biasa tu. td g check up kt sdmc. haish..dah 2minggu dah asyik kena seluk. scary aku. y buat bertambah takut, td doc ckp since EDD awal dah tiba, ikut jelah y tu. so doc advice by 14 lau tak bersalin lg, before 8 am 15/12 kena admit da and i will b induce. sgt2 takut ok. 

Ya allah, hamba mu ini berharap agar dpt bersalin normal dan semuanya dipermudahkan. aminnn.. 
baby, please keluar before mama kena induce ok. br dgr perkataan induce dah takut. lum lg dengar perkataan cea**r tu.... nauzubillah min zalik. moga dijauhkan dan dapat bersalin normal. baby please2, tlg mama yer. kami berdua masih berharap baby akan keluar pada 13/12/11. Ya Allah, semoga semuanya dipermudahkan. Kawan2 y sudi membaca doakan sy yer :) trima kasih in advance ira ucapkan kalo ade y sudi mendoakan. semoga kwn2 juga beroleh rahmat.

**Alhamdulillah mama dah sampai sini ahad lepas. sabtu sampai ahad lepas FIL pun ade sini. kitaorg g amek mama sama2 masa mama sampai. need to go back since abah still have to go to school even school holiday. insyaallah, kalo takde aral(td hubby kol both, abh n ummi demam, wish them cepat sihat n manage to come tomorrow)  tomorrow they'll be here back sbb on saturday along apan nyer kenduri di Putrajaya.

30 November 2011

Counting

Just reached 39 weeks yesterday. Masa check up y 38 weeks hari tu, tanya doc knpa sakit masa nak pijak n genggam. baru la kenal istilah water retention atau dlm bhsa melayunyer bengkak air. doc kata normal la tu at last stage of pregnancy. sometime water retention ni leh berlanjutan hingga seminggu or 2 minggu selepas deliver. depends org. 

Dah 39 weeks ni, rasa melangkah sgt la payah. langkah rasa sakit kat ari2 and tlg pelvik. my assumption is  kepala baby duk tekan dr dlm. bila baring nak beralih dr kiri ke telentang, telentang ke kanan pun azab sgt rasanye. nak bangun makin payah, bukan jer berat malah sakit jugak. 

setengah org at early stage og pregnancy dah produce susu sket2, aku 39 weeks baru betul2 ada. so aku mcm assume dekat da agaknye baby ni nak keluar. apa2 pun doakan semuanya selamat yer.

arini patut g check up kat putrajaya nun, dan2 mlm semalam spek aku mematahkan diri. nk tak nak rini kena ikut laki aku p keja nk tempah spek baru sbb aku tak nampak nak drive. aku kan rabun teruk. kanan 700++, kiri 600++. so dpt la tadi tempah kat kedai spek dlm giant sek 7 tu. die siap bg pckage student lg kt aku. hehe.. rm388 multicoated and aku amik cermin y paling nipis ade kat situ 1.67 indexnyer. alhamdulillah. nanti nak kena tnye senior mcm mana nk claim spek. company akunyer insurance leh claim 1 spek dlm setahun. kena la gune kan, memanfaatkan kemudahan. even die cover usd120 jer pun, kira ok la tu. plus minus kalo die tolak 15% service charge dr claim pon, still aku cuma guna duit aku kurg rm50. esok pas check up kt subang nak g amek barut baby and mandian herba y ditempah. then g amek spek baru. meanwhile, aku pakai cermin dr spek y patah letak kat frame lame aku. naseb bek frameless type. leh la adjust2 wlupun senget benget. spek aku y patah tu half-frame type. ni y baru aku amek full-frame type. pk nanti2 anak dah keluar kot tahan lasak sket kalo2 die nak menggapai spek mamanya.  tukar dari spek patah ke frameless tu org kedai charge RM10. kira ok la. so kwn2 y tukar spek br jgn terus cmpak spek lama yer, mana la tau kot2 emergency leh recycle semula. unless u all memg sentiasa ade duit berkoyan2 sampai tak tau nk wt ape lg.hehehe...tp ingat yer membazir itu amalan syaitan. (erkkk..ape aura ustazah ni, kira halal la ye. saling mengingati termasuk remind diri sendiri)

23 November 2011

Doa Memudahkan Bersalin

22hb November dah cukup 38 weeks pregnant. Huhu... Lama dah nak entry surah2/ayat2 ni tapi sentiasa tak lepas. Ni pun nak copy paste ayat2 nye sekali tak dpt. kena convert jadik gambar n upload. internet connection pun tak mengizinkan. Malas nk ckp bnyk, just nk share hasil google aku ttg ayat2/surah2 amalan bagi memudahkan bersalin. Insyaallah...

  • Surah Maryam
  • Surah Yassin
  • Surah Yusof
  • Surah Luqman
  • Ayatul Kursi
  • Surah Az-Zariyat
  • Surah Al-Hasyr: Ayat 3 
  • Surah Al-Insyiqaq: Ayat 4 
  • Surah Al-Ahqaf: Ayat 35  
  • Surah An-Nazi'at: Ayat 46 (tiup pd air > sapu pd perut > minum) 
  • Surah Abasa: Ayat 20  
  • Surah Al-Mu’min (Ghafir) : Ayat 44 
  • An-Nahl : Ayat 78


Amalan Suami Agar Memudahkan Isteri Bersalin
  • Surah Al-A'raf: Ayat 54
  • Surah Al-Anbiya': Ayat 87 

21 November 2011

Tanda-tanda bersalin

Aku taw dah banyak org tulis pasal ni, tp ni dr perspective aku y noobs ni. hehe... ada 3 tanda major jika nk bersalin 

1) pecah ketuban 
tanda ni paling senang nak taw kot. sebab keluar air y banyak kan. doc aku pesan terus jer g hospital kalo dah pecah ketuban. kalo lambat2 t baby lemas sbb air tempat die duk berpusing2 slma ni akan kering. takde false alarm dah ni. hehe...tapi mslhnyer tak smestinya ketuban ni akan pecah ngan sendirinyer. pas blogwalking, byk kes dah segala mcm tanda lain ade, xp y ni takde last2 doc y pecahkan ketuban bile g hospital. so takleh nak tunggu situasi ni jer. owh ye, istilah org lama. pecah ketuban sbg tanda nk bersalin ni kembar air.

2) keluar darah + lendir 
dah puas blogwalking, banyak y kata kuar darah ni warna die mcm coklat2 y last period tu. and kalo setengah org akan keluar jugak darah ni sebab kena seluk masa doc check bukaan baby. so kalo belum betul2 nak bersalin, tapi kua darah disebabkan situasi ni kira false alarm la. but bagi aku still mengelirukan. yela duk ingat kan kuar darah sbb pas g check and kena seluk 2. tup2 rupanya betul2 kuar darah y nak bersalin tu. istilah org lama2 kuar tanda darah ni kembar darah. kembar darah ni org kata sakitnya lebih compare kembar air. pastu lak silap2 boleh jadi selama 2,3 ari atau lebih sebelum betul2 bersalin. aku tak ingat doc aku ckp mcm mana kes y ni. 

3) contraction
okey, yang ni aku rasa paling mengelirukan. aku siap google berkali2 dgn pelbagai keyword mcm mana rasanya contraction tu. mcm2 aku jumpe, antaranya baby akan mengeras, sakit perut mcm period pain tu, sakit perut mcm nak b***k, sakit pinggang mcm nak patah. selalu kentut pun ade gak aku jumpa. hehe...bab2 sakit pinggang ni aku memang dah lama dah rasa. cuma belum rasa mcm nak patah. sekali dua ada la. penin2 pala aku pk mcm mana nk detect conraction ni. 

skang cite sal aku lak.

arini sambil2 wat laundry aku mop lantai, kemas2 ade 2 biji cpu lama y laki aku nak baiki tu angkat masuk store. pastu ade sebijik monitor crt y dah rosak. hari tu laki aku ckp leh tolak kat org y duk amik part2 pc u jual tu. so aku takla campak kat tong sampah lagi. pastu siap tonyoh2 lantai bawah tangga segala bagai duduk mcm merangkak tu masuk bawah tangga. kuat jer kononnyer. dah pas mkn terus dpt penyakit. sakit pinggang bukan men, pangkal peha pun rasa semcm jer. plus ada rasa mcm sakit y tak taw nak kata sakit period pain ke tak, xp mcm jugak la skit2. pastu setiap kali baby gerak kat v***** tu memang terasa sakit la. aku dah ala2 cemas2 tapi duk senyap2 jer baring2 mengiring nak tindih 2 kaki pun dha rasa tak selesa. baby pun asyik duk ngeras jer.

ingat tadi baby nak kuar 20112011 dah...hehe. tapi sakit2 pun laju jer aku telan nasi ngan masak kicap cencaru laki aku wat. sedap! hehe... pastu serba tak kena. last2 masak air panas 2 kettle wat mandi. dah ke malam baru rasa ok sket. aku rasa mungkin baby penat kot mama die ajak ngemas. aku pk tadi time wat2 tu sbgi excercise sbb org kata leh memudahkan proses bersalin. ni baby start ngeras balik tapi still takleh nak timed lagi. org kata kalo baby ngeras y kita leh kira selang masa die jadi, so dah dekat nak bersalin la tu. doc aku ckp even dah contraction 5 minit sekali pun, die ckp wait for an hour first. kalo still sakit after that baru dtg, sbb kdg2 false alarm jer. 

aku pun skang ikut ckp officemate aku, die kata selagi tak rasa sakit betul2 takyah la g. kang wat kena seluk byk kali jer. sakit katanya. so sbb aku takut sakt tu aku tekad taknak g awal2. masa gugur dlu aku dah penah rasa kena seluk tu sbb doc gomen tu nk masuk kamera ape tah nk tgk, tu pun menitik gak airmata aku tahan. harap2 t kt private tak la ganas gitu.huhu....

18 November 2011

Baby story

Malam kelmarin tak dpt nak tido. Tido asyik semput jer, dah tinggikan bantal badan lak sakit2. g opis semalam memang tunggu masa u balik jer. baby pun banyak menegeras, nak gerak, ketawa semua pun sakit.

Malam semalam alhamdulillah dapat tido. awal2 sebelum tido conquer semua bantal, sian org sebelah. hehe.. tinggal 2 biji jer bantal dia. siap bantal golek die pun kena kidnapped. tq abang.

citer2 kat senior2 kat opis, diorg ada y tanya dah rasa contraction ker? errr.... hehe. tk taw nak kata, tak pandai sebenarnye. sakit2 perut pun selalunyer nak membuang jer. tapi ade la jugak y rasa sakit peruttak selesa tu. pinggang, papan bontot jgn dikata la. memang sakit sepanjang masa. kaki lenguh2 tu pun teman sejati dah. baby ni suka benor duduk belah kanan, nurse ckp mungkin sbb aku suke tdo belah kanan kot. hehe... aku dah tido belah kir2, end up bangun2 aku ngiring ke kanan jugak. semalam aku dah ala2 separa lena jer, dengar husband kata " ai budak nih, tak tido lagi"..beria die tepuk suh anaknyer tido. mana taknya anaknye duk menendang mcm men bola jaring lg kt dlm tu. dah dekat kul 2 @ kul 2 dah time tuh. baby ni memang kalo babahnya y usap cepat jer dia gerak. sbb tu kalo die duk menegeras kat dlm aku mintak hubby y gosok2 panggil die. cepat respond. kat mama dia of course la die respond kan, dah 24 jam ngan mama. hikhik.... aku tak kisah pun die gerak2 time tdo tu, aku still dpt tdo jer wlupun terjaga sket2. tak la smpi mengganggu pun. babahnye riso anak tido lewat jadi mcm mamanya kot. kelawar! hehe... nak wat caner. aku ngan laki aku sama jer jenis tido lewat. aku kalo dpt ngadap internet or adobe photoshop or game memang lama la. bapakyer pun kalo dah ngadap komik, game tembak2 die tu pun berkampung la depan pc. harap2 anak kuar t kecik2 ni tdo normal. kang 1 family kelawar. hehe...

ooppsss!!! dkt kul 9 dah. mau mandi g keja. jumpa lagi. doakan ira selamat bersalin yer n baby sihat2 jer.
assalamualaikum.

15 November 2011

37 weeks Pregnancy

Assalam..

Banyak benda nak update tapi end up satu pun tak di update. virus M bermaharajalela. Alhamdulillah breastpump dah selamat beli kat www.onebabyworld.com. amek Packages y rm330 tu. baru jer pas bukak tadi harga turun lg jadi RM319(ade extra nursing pad 4pcs, y aku beli takde) + ade PWP(RM35) lagi u beli another nursing bra and extra 4 bottles storage package. haishhh...untung betul. takpe la rezeki aku nak beli pckages y RM330 jer nampaknyer. hehe...takleh nk dikenang2, kalo dikenang sakit otak!

Papepon aku beli kat sini alhamdulillah la, posting pun cepat. confirm khamis tgahari, jumaat ptg sampai dah.

So nak cite pasal my cute baby lak. Semalam g check up and doc scan. Masa first doc lalukan scanner tu kat bhgian kepala baby, baby tgh mengiring. Nampak bentuk hidung, bibir dan pipi die. pipi die nampak mcm bam2. rasa mcm teruja sgt2. aku ckp kt doc nk print bhgn muka baby, doc p la lg sekali kat kepala baby. die tak ngiring dah, die pndg ats hala ke scanner, so nampak la mata bulat die. Mama die ni geram betul nak gambar pipi bam2 die dgn bentuk hidung die tu. chumel2. Harap2 baby keluar nanti pun chumel2 juga yer, sihat walafiat dan jadi anak y solehah buat babah dan mama yer. jadi wanita solehah buat seluruh umat islam jugak.

Dr scan tu, baby weight dah cecah 2.7kg. hehe..ritu risau sgt kot baby kecik kan. tgk baby dah besar sihat2 jer. Doc estimate by the time deliver nanti around 3.2g. huhu...mama pulak y riso. Ada member ckp, time dia ritu doc estimate time deliver berat baby around 2.8kg, tgk2 keluar 3.0kg. so, Puan Iera nampaknyer kena estimate lebih. harap2 semuanya berjalan lancar.

09 November 2011

New Template dan Kelengkapan Baby

Biler la nak rajin design new template ni ek...huhu. malas bebenor skang nih. teringin nak buat template y ade tab2 atas tu. alangkah bestnyer...hehe. dulu2 time free kat opis mls kan. skang time kena purak2 tak free baru la teringin segala bagai. hakhak...err..ini bukan dikira sebagai mengidam yer. hehe..

tadi ade chance sket nk blog walking org2 y tingai2 jejak kat page, dan2 terus terasa teringin nak design template. kalo tak kira surfed nk beli brg2 baby jer. hehe...so kesimpulannyer?


kesimpulannyer....duit dah habis. so sebb tu kena diversify focus supaya tak overspend. hehe... ada sape2 y tak taw nak buat ape dah ngan duit die tu leh la bg kat aku ;)

dalam2 dah kering tu, tadi aku sempat la jugak tgk2 rega brg2 y lum beli tp akn dibeli kendian tu. (cuci mata dulu...) terjumpa baiknyer package y ade cooler bag, 3 ice packs, 1 medela harmony breast pump, botol 8 biji, nursing bra sehelai dan rak pengering. reganyer? cer teka, cer teka...hikhik. tiga rat tiga puluh jer. aduiii...sakit pale teman tgk. rasa mcm nak buat utang je. tapi cam tak sanggup lak tmbah beban bulan nih.

lagi satu pckage tu 3 rat 13 lima posen jer. ade cooler bag, 3 pek ais, 6 biji botol dan 1 medela harmony breastpump. ok jugak. sakit jiwa teman tgk..hukhuk

pas2 check senarai brg2 y perlu dibeli, y mkn potion besor2 nyer set breast pum, baby car seat and stroller jela. y lain tu cinonit2 jer tapi kalo calculate2 besor gak jumlahnyer. adoi...dunia2. Ya Allah permurahkan lah rezeki kami sekeluarga. Aminnnn

08 November 2011

36 weeks


Salam, selamat meyambut hari raya Aidiladha...masih boleh wish kan eventhough dah raya ke 3. hehe.
Lama tul tak update. kena penyakit Mim ni memg masalah ;)

Hari ni dah masuk 36 weeks. Just left around 4 weeks till dat day. huhu...suke + scary + mcm2. semua rasa ada. brg2 almost lengkap dah untuk keperluan baby y mula2 ni2. y akan diguna kemudian mcm baby car seat, stroller, baby sling/carrier,bouncer, breastpump sume kemudian la kot. hehe... beli ikut priority plus kena allocate budget molek2.

Check up kat gomen dah jadi weekly. Last week dah tanya mcm mana nak continue check up baby kt gomen if bsalin kt private. yelah, ade kes gomen reject nak amek immunisation baby kat die bile tak salin private. Ade kenalan y nurse ckp ok jer kalo kt bndr besar2 nih, kalo kg jer kdg2 y diorg suke bebel2 bukan2. huhu... Y last week tanya tu pun, nurse y check tu ckp ok jer. just dah bersalin kena report kat KK y cover area kite tggal.

Alhamdulillah jugak hb dah jadi 11.8. tapi die tak tukar pun sticker hijau tu ke putih balik. die kata taper dekat nk bersalin dah. huhu... Esok check up kat gomen. arap2 berat nek sket la seperti y sepatutnyer.
Amin...

Skang selalu wat homework ngan baby  pesan kat die supaya keluar normal nanti, kalo leh keluar la 13hb sebab mama suke. hehe... Badan memang skang asyik lemau jer dah. Kalo leh nak cuti sentiasa. huhu...

13 October 2011

As cute as Penguin


Assalam. Ada rasa mcm menyampah tak dengan tajuk entry nih? haha... Ye2 saya tau sy puji diri sendiri. Haha...What to do, kan. Kena bagi semnagat kat diri sendiri to go through all these coming weeks till we can meet our kawaii princess.

Just reached 32 weeks @ 8 months on 11th October. Sekarang jalan pun slow2, dah rasa semput laju2. Tengok bawah nampak perut jer, jenguk sket baru nampak kaki. Sebab tu rasa mcm penguin. Hahaha... Penguin y comel. leh gitu. hahaha... masuk peti ais tutup sendirik. *wink2

Baby pun dah aktif bergerak. Selalu gak dia mengeras skang. Consider mild contraction ker ek? Less experience. huhu... Sakit kat pelvik, urat belikat dan bhgian depan dada setentang ngan urat belikat pun makin jadi2. tido bertemankan plaster tiap2 malam. Mula2 baring tu, nak beralih mesti rasa nak nagis. Sakitnya lah. Kalo drive balik petang mesti wat mcm2 gaya, nak kurangkan sakit kat bawah dada tu. Apsal ek, terasa mcm baby sendal something kat situ. bontot die kot. huhu... Just harap still lagi dapat drive sampai la waktu untuk bercuti nanti.

Persiapan untuk baby lak..hurmm. Baru2 ni jumpa cara nak buat tuam baby. So plan nak wat sendiri jer. Semalam potong kain untuk buat sarung bantal golek ada extra banyak. leh la buat tuam tu. Ingredients pun dah ade. Nanti leh la wat. Kain y lebih tu nak wat barut pun leh, i love it. Purple and pink color, tapi mana nak cari kain flannel untuk lapik belah dalam ek. Ade suggesstion, nak beli katne y murah2 sket?

Above picture was a candid from hubby while kita org mengekor senior wat photoshoot on his wedding @ Pantai Minyak Beku, Batu Pahat. Pantai ni nice, but takleh mandi rasanya. Just enjoy scenery. Tergedik2 aku dpt tgk laut. Love it so much.

07 October 2011

My Baby

Assalam...sihat semua? sihat la boleh bace nih kan...ekekeke

Idea banyak nak tulis, tapi nak start menaip besar punye MALASSSS
hehehe...

So maybe just talk about our little one. Last scan kitaorang da nampak baby sex. Babahnyer baru first time tengok baby gerak2 kena scan. y lain2 kan mamanyer g sendirik jer kat putrajaya tu. y last scan ni kat subang. Alhamdulillah the doctor rasa mcm bagus. feel confident with her. Harap2 semuanya dipermudahkan masa bersalin t, insyaallah.

So progress baby, dah mulat dah our baby kat dalam tu. gerak2 usah dikata, aktif. depends selalunya kalo mama die lembap jer aritu die pun sket2 jer move y lasak2. kalo mama die rajin berjalan die pun execise gak kt dlm tuh. hehe..but today first time mama die busy sangat asyik masyuk duk mengcoding guna shell script, sampai lupa nak kira pergerakan anak. first time la y mak die memerah otak berfikir anak kat dalam dk diam2. mngkin taw kot mama excited dapat practice coding guna unix.

dah balik baru perasan anak kurang gerak. balik2 terus baring seselesa mungkin, panggil2 dia, usap die, tepuk2 die sket2(ekeke) suruh bangun... dah lama dah alhamdulillah baby respond to her mother. aku dah riso tahap gaban dah. yela, nurse da pesan lau baby movement less than 10 from 9.00 am to 8.00 pm kena g cepat2 ke hospital. tu sebab y mama die pujuk2 gak, suh anak bergerak. alhamdulillah dah malam, die banyak bergerak. especially bila babh dia dah balik, babah2 die y panggil2 banyak lak respon die. so mama dia pun tak jadi nak gelabah sangat. hehe

so dari cerita atas nih korang taw da la kan ape gender our kid ni kan. tak paham??? buat2 paham gak. hehe... updated of her growth so far last scanned 3rd oct, she is 1.4kg. kecik jer baru kan. tapi the doc said it is normal, maybe la kan sbb mama nyer pun tak besar mana. aku kan COMELL gitu. ahaks. masuk peti ais tutup sendirik lak. she just reached her 31 weeks in mummy tummy. mama hope that passing all these coming weeks baby akan incerase her weight besar lagi, at least 3kg ker masa bersalin t. riso kecik2 nak pegang, tapi riso gak kalo baby besar sgt pyh nak bersalin.ape2 pun, tuhan maha mengetahui mana y lebih baik untuk aku dan baby t.


mama dia skang tengah sibuk bukak blog forum bagai search for breastpump, persiapan bersalin, penjagaan dlm pantang, makanan..aish mcm2 la. sampai tak nyempat nak baca sume page y dibuka pun. huhu...

01 October 2011

KopieSatu dan Sup Gear Box

Mari bercerita pasal orang giler makan nak? hehehe... Last tuesday kul 8 mlm tiba2 ajak husband g pasar malam Putrajaya. Gara2 tiba2 teringatkan kesedapan Ice Blended Caramel y yummy tu. Punya la aku siap laju2. Sekali baru perasan kunci maindoor kena tinggal dlm bedroom siap kunci lagi kan. dan kuncinyer pun dah kat dalam. TERBAIK!!! Sendiri salah ira oiii.. Aku pun muncung2 la kat diri sendiri. Nak pulak tu aku y selalu pandai godek2 pintu locked ni tiba2 ilang skill plak. Macam2 la laki aku wat sampai akhirnya die berjaya membuka pintu tersebut. Pintu tu masih selamat yer rakan2 ;)

So, kan da lewat tu. da kul 8.30 pun. Then, laju2 keluar, pas jer laki aku touch kat tol tu, tiba2 die ke tepi. aikkkk apsal???? karang tutup la van KopieSatu tu. Laki aku ckp die check tayar jap. ada bunyi tak best. Die tunduk2 check, da lama die suh aku gerak sket ke depan keta tu. then slow2, die dtg kat aku ckp. "Kita takyah g la malam ni ek yang, tak lepas nih. Jumaat t kita g k."...huwaaaaaaa. sedih2. Rupa-rupanya ada skru comel duk sticked kat tayar belakang tu. hampeh punya skru. So kitaorang dating la tepi highway tu waiting for peronda highway konon2nyer nk minta bukak pagar y kt tgh tu u turn balik. kan dekat jer baru. bumbumg kawsan perumahan aku pun still nampak lg. Y best nyer kannnn... after abg2 superman tu dtg, diorg kata, pagar ni takleh bukak la bang, kena turn kat ujung exit lagi satu gak. pagar jenis y memang tanam tu. huwaaaa.... so kitaorg tukar tayar pakai tayar spare. yelah, kang terus jalan buatnyer skru tu terkeluar or menambahkan koyakkan tayar kan naya. dah la baru jer pas balik raya aritu tukar tayar.

Then kitaorang mlm tu mengabiskan duit tol RM3.80 sambil bersiar2 di kawasan highway sahaja. Sekian... Eh lum habis la. So semalam balik2 keja jer laki aku tanya kul bape nak g pasar malam. hehe..pas maghrib kitaorang g. Beli ice blended caramel tu, RM7.90/7.50. setahun sekali jer aku beli pun, tapi thisKopieSatu lebih murah la kalo compare ngan Starbucks tu, owned by Malay lagi. Then sedut2 air sambil p kedai sup gear box kat pasar mlm tu. siap request lagi kt laki aku takmo kedai abang2 dkt char kue tiaw tu, kureng kaw. aku nak y kedai anak2 dara tu. sebab die ade sup campur perut,daging n ayam. so we both end up amek bihun sup campur. First time aku makan bihun sup campur ni sampai nak licin kuahnya sekali. Memang nak sgt dari selasa hari tu. Kira rekod jugak la, first time g pasar malam without jalan2 ke gerai lain. pegi kat lori KopieSatu and gerai bihun sup jer. selalu kalo laki aku tanya nak jalan mana lagi confirm aku jawab nak ronda2 keliling pasar, tapi kali ni aku angguk jer bila die kata nk terus balik ker? hahaha..baikkan aku. Cettt!! masuk peti ais tutup sendiri ka????? Yang penting puas dapat y aku nak. Alhamdulillah,syukur kepada Allah. Tq so much my beloved hubby coz rajin layan bini tgh giler makan.

Siyes starting these 2 weeks aku memang da giler makan. nk mkn, nk mkn, nk mkn. Hati still nk aktif cm dlu2, jalan laju2. tapiiiiii... badan sudah tak mampu. semput. aritu konon2 nak menyental baju pun semput. dari nak nyental atas lantai bilik air, aku sental atas tutup bowl toilet tu. Tutup bowl toilet aku cantik okes!!! hahaha... Itupun semput gak. nak nek tangga pun setapak,setapak. baru ku rasa aku berat sekarang.

Now mari update sket ttg persiapan baby dan persiapan bersalin.

Barang2 baby dah ada progress,.
  • Mittens, boots and caps.
  • Baby blanket.
  • Bottles 2oz,4oz and 8oz( insyaallah aku nak breastfeed my baby selama y mungkin, harap2 tuhan makbulkan).
  • Tilam and bantal baby.
  • Set bersalin untuk aku (aku try Set Bersalin Orang Kampung, bengkung included)
  • Towel baby
  • Baju baby (baru 3 pasang jer)
  • Set mandian baby (ade shampoo, baby bath, lotion and bedak. mini pack carrie junior jer dlu, my fren ina said, k gak gitu since kite tak tau lagi baby tahan ke tak pakai2 bedak sume t, lau beli y besar then baby alergic, membazir jer)
  • minyak bayini mestika (actually dlm set bersalin pun ade dah minyak telon n gamat u baby)
  • Maternity pads
Still banyak lagi nak cari. tapi aku nak beli y high priority jer dlu. Lean2 kendian la pas baby dah keluar. Next important things to buy:
  • Bengkung baby
  • Barut baby
  • Newborn diapers
  • Bath tub baby (aku nk beli besen bulat jer kot, ilek jer nieces n nephew aku mandi dlm besen kan)
  • Breast pump (lambat sket pun takpe sbb da last2 dlm pantang t br nk guna kan)
  • Berus botol (lambat sket pun takpe sbb da last2 dlm pantang t br nk guna kan)
  • Storage bag u EBM (lambat sket pun takpe sbb da last2 dlm pantang t br nk guna kan)
Ade banyak lagi dlm kepala tapi once aku betul2 da ade list lengkap t aku update lagi kat sini. mana la tau kot ade mummy to be nak tgk2 ke kan. hehe

23 September 2011

Penyakit Semasa Hamil


This picture was taken in the evening of first eidulfitri this year.  i am almost 7 months here. by the time i am writing this post it already 29 weeks. 7 months plus. Sebenarnye this entry just nak buat note u pregnant akn dtg insyaallah :) 


Sepanjang mengandung nih aku bnyk penyakit x?
1) Almost nk demam jer, tak jadi demam
2)Sakit tekak, batuk and selsema. tp sejarah la selalu aku btuk almost 2 month. alhamdulillah mengandung ni dlm tak sampai 2 minggu jer.
3)muntah?only once itupun bukan sbb loya, sbb ter over gosok gigi. perit weh muntah nih
4) bengkak gusi, kena gak dlm 2,3 hari awal2 ngandung ritu
5)skt belakang n sakit pinggang. nih memang teman setia aku. lenguh2 tmpt lain pun ade mcm bwh betis.
6)sakit pale. awal2 mengandung dlu
7)asyik berteman pantiliners jer, taw2 la sbb ape kan
8) sakit gigi ade gak, plus gusi memg berdarah tiap2 kali gosok gigi.
9)sakit mata kena gk, satu hari jer.
10) kulit kering sket sometime, awal2 mengandung kena gatal kt dada sebesar syiling 10sen. alhamdulillah more or less 2 weeks ilang.

Dari segi mengidam nih, aku takde wat hal la. y aku teringin pun sume senang dpt la. ais krim baskin robin, megi rendam(ahaks), petai (ahaks)...secret recipe, big apple donut. tp dua ni tak taw la consider mengidam ke ape, sbb sokmo sblm ngandung pun aku duk beli. heheh...



20 September 2011

28 weeks in mummy tummy

This picture was taken last Sunday. See i gemuk i am now. Gemuk and start semput2 ble jalan bnyk2. Even jln dr office main building n climb those stairs pun rasa mengah semacam. esok ade check up. 28weeks ++. esok pttnye kena scan, hopefully nmpk baby ape :) still go to gomen. mlsnyer la nk wt procedure compny u private hosp. tu. ade sape2 nk enlighten my spirit to do so ;) hehe

Doakan esok hb nek lg and everythings goes fine yer :)

04 September 2011

salam syawal 1432h/2011


Andai ada terkasar bahasa, terkhilaf bicara, tersentuh rasa, sejuta ampun dan maaf kami pinta. Salam aidilfitri 1432 hijrah/ September 2011 dari Wil dan Iera.


p/s: edisi terlambat wish :)

28 August 2011

Edisi makan2 di SP

Plain omelet nih untuk di makan dengan bihun merah bawah nih. owh kalo aku n husband selalunye memang layan bihun merah jer. tanya dua org bestfriend aku tu pun prefer bihun merah. si tasha tak mkn bihun singapore. si kat laju jer bihun merah.so jadik la bihun merah 2 kuali. nasib tak wat 3 kuali, kalo tak alamat buka puasa next day pun bihun gak. hehe

ini edisi kawan2 iftar kat umah, nak amek jalan mudah masak jelah mihun goreng dgn side dishes.owh pudding n buah tembikai sejuk y sedap lum bawak kua peti ais time nih. hehe... sedap jugak la simple2 menu gini, sampai kekenyangan. hehe. Semua y dtg dikerah menyumbangkan tenaga. kejamkan tuan rumah. haha.. tuan rumah guna alasan perut dah berat. cet...baby jugak kena kan.

Nih ayam yang tengah posing atas besi pembakor kat laman. selamba je kan kitaorg berbakor2 kat kawasan taman perumahan.

Ini potato, den dah kabo kat en. seben bako ni dulu sbb die lambat masak. last2 dah lewat tak sempat. terjun oven jelah, seb masak dgn jayanyer. cicah ngan blackpepper sauce... SEDAP!!!

air sarsi dan air anggur. ade cerita kenapa jadik 3 jug, naseb tak jadik 4 jug. kelakar giler. sampai merajuk la tukang bancuh air. hahaha... nak taw? hehe... i bg kat tukang bancuh air air gula 2 botol kecik 600ml tuh. masa duk masak2 ptg tuh i gtaw kt lagi sorang y tuh air gula, ingatkan die dengo jugak rupenyer die tak dengor. sekali die buat air confident jer tuang semua air gule ngat air masak. i kan suke bebel, merajuk die kena bebel ngan i sbb sah2 air gula tu kaler kuning n bekas air masak air besor2 tepi tempat die bancuh air tuh. haha...cian kwn i kena bebel. tula len kali u bawak pakwe dtg, takla pikiran asyik ingat cik abg jer, seb bek mengcover ngan jayanyer. hahaha....
ini my bf tasha, muke kempunan sebab dah berapa lama ngidam nk mkn siput sedut, dah carik merata2 sampai kat param rumah i y selalu ad ejual pun aritu abg tuh tak wat. keciannnn... hehehe

owh...ini mestilah i. muka minyak2 kan...hahah

ini bf i jugak, tukang marinate ayam plus special pudding for the day. tukang dengar masa i bebel2 serabut pala 2,3 ari sebelum tuh. mlm pas dinner nih die bawak i p jenjalan uptown jalan gecko(tul ke tak eja nih), kajang. girls time!!! haha... beli stock bunga api dgn anak buah. so far alhamdulillah iftar kecil-kecilan kitaorang berjaya lah, n i pun dah agak confident nak goreng menggoreng mihun banyak2 nih. hehe..selalu makan berdua, ni wat u makan 10. walaupun y adenyer 6 jer kan. terima kasih sume y dtg n tlg siap bau2 asap membakor kan. hehe..

24 August 2011

Ikan Tongkol Masak Lemak + Sayur Campur Cendawan


Salam. mcm biasa entry tertunggak. menu awal ramadhan. Gulai ikan tongkol tu wt ala2 gulai lemak y makan dengan nasi dagang tuh. letak kelapa kat dlm. siap sanggup g carik kelapa fresh lagi. edisi nak habiskan ikan tongkol kisahnyer. hubby sorang jer y suka mkn ikan tongkol. aku kureng sket mungkin dr kecik family kurang kot beli ikan nih. tapi even die suke pun wat masak lemak nih kurang gak nampaknyer. die lg prefer kari/ masak kicap or goreng jer tergolek2 tuh. hehe... rasa gulai ni not bad, just mungkin jugak la sebab masak lemak kurang jalan kan. tambah2 makan sampai ke sahur. kalo tak leh gak wat cicah2 roti. huhu... sayur pulak mcm biasa. campak2 edition. tapi die habis dlu dr ikan tongkol tuh. hehe...

Alhamdulillah dah wat 2 jenis cookies. tapi y second tuh, dough nye ade lg. ingatkan nak sambung tadi pas buke. tup2..br jer curah minyak nak menumis dlm periuk tuh, hubby kol ckp ade jemputan kenalan berbuka kat umah. tutup api, siap2 i pun drive ke SA. balik td sempat singgah uptown 24, SA beli bunga api sket untuk anak buah y 6 orang tuh. separuh bawak balik untuk adik2 kat pahang. haha.. mcm ramai jer sgt adik ipar ku y kecik. sorang tuh je kot. taper2 kaklong awak leh men same ;)

17 August 2011

Onde-onde or Buah Melaka + Ayam Merah



Akhirnya dpt gak wt buah melaka nih. tu pun dah dekat kul 5 br decide nk wat. sedap :) walaupun hijau tak cukup. almaklum la takde kaler hijau tu, taram pandan dara yang baru nak nek tuh. hehe.. kesian die kecik2 dah kena kerat daunnyer. Ayam merah lak hubby msk dr menggoreng sampai la mengsambal. hehe..due2 pun sedap. puas mkn berbuka tadi. layan sekali ngan terung goreng, ulam timun dan petai. nak edit gmbr pun mls nak bukak photoshop. pki ACD see photo manager jer ha...hehe.k la ek... layanzzz..



16 August 2011

Tanjung Harapan n Muara ikan bakar

Salam 16 ramadhan...hehe..malas tapi nak update entry. so kite gune citer lama y tertangguh ek. jgn marah ;)
ni gambar2 masa baru peknen 2/3 bulan. g jenjalan dkt tanjung harapan nun ari sabtu ngan my friend Tasha. then kitaorg g santap terus kat Muara ikan bakar tuh. Layanzzzz :)

















03 August 2011

Rendang Hitam

Ahahah... walaupun baru 3 hari puasa, aku dah makan rendang hitam ngan lemang. kelasss kannnn...hikhik. mengidam nak mkn rendang hitam sebenarnya. so berialah semalam memerap daging. kul 1++ pagi baru mula memerap. kul 2 baru tdo. siap leh mkn ns sebelum tdo. hehehe...

so arini, hasil tapau lemang dr pasar ramadhan dpt la cicah ngan rendang hitam tuh. sedapnyer la dpt mkn ape y nak di mkn. itupun rendang tuh, kul 10 mlm baru nak terjun kuali. sbb memasing perut da kenyang kan. nasiblah. kalo da roti slice pun sedap gak cicah ngan rendang nih. nak kena tempek gambo ker? adui, memang hati nak tepek. diri y malas, bukan mls upload jer. tangkap pun belum. tgkap gambo dlm kuali jer leh tak? hehehe..

Kelmarin alang2 dah g isi minyak shell kt putrajaya, singgah la pasar mlm presint 2 tuh sekali. standard la skang org jual kuih 5 biji RM2 kan, tppppp..... yang takleh blah tu, ade ke buah melaka tuh die jual 5biji RM2 jugak. saiz dah la cinonit jer. so walaupun teringin aku blah jer la. ingat2 hujung mgu nih wat sendirik, td alang2 dah pegi pasar ramadhan bangi ngan kate, jumpa lah buah melaka nyer. 4biji RM1. ha ape kata kau? aku sebat la, dah teringin kan.

ape ke mahal benar buah melaka jual kat putrajaya tuh? bukan 54,48,44,41 jer duk putrajaya tuh, y pangkat 17 pun ade taw. erk...teringat dlu2 time pektikel, ternampak2 jugak lah, kdg2 y 17 pun dah gaya 41 jer, lg besar jer belanjanya, maybe la rezekinye lebih. hehe... y mana 17 y nk bersederhana nampaknya pakat2 wat sendirik jela...insyaallah lau cube lg puashati dan kenyang mkn kot. huhu..


01 August 2011

Marhaban Ya Ramadhan

Just few minutes till iftar. alhamdulillah hari ni dapat berpuasa dgn baik. baby mama sgt baik. tak gaduh lapar pun. so for iftar, dh masak ikan tilapia n cencaru goreng. wat air asam. sayur tumis kacang botol. dan habiskan masak kicap sahur tadi. air kelapa cik abg beli kat param dgn sedikit kuih muih. lg 2 minit jer nih.. post pendek2 jela ek. selamat berbuka puasa semua :) esok jgn ponteng puasa :)

28 July 2011

di bawah paras normal

Semalam g check lg, kuciwa tol. hb still di bawah paras normal, nek sket jer dr 10 ker 10.1. normal 11 ke atas. punye la mak nenek daging kerang sume aku telan, nek 0.1 jer. bru2 nih baru taw y buah berangan pun leh naekkan hb gak. ape lg la mknn y bnyk zat besi ni ek? rasa tak lalu dah nak telan kerang rebus. gatal2 tgn kopek.

semalam gak kena amek lg drg 10ml, br nak check blood group. punye la aku bgtaw aku memang penderma drh, blood group aku B rhesus +ve. nak jugak amek lg. y die amek 10ml awal2 dlu bukan ptt wat nih sume ker? y kali ni jugak check talasemia. alhamdulillah talasemia tader, albumin dlm urine pun ok. harap2 lg dua minggu check tu nek normal dah la hb tuh.

kulit certain area pun start kering n gatal2. sabar jelah kan demi baby cayang mama kat dalam nih. nurse dah suruh monitor gerakan baby kat dlm mlm2. kurang expert sket sbnrnye, tp rasanya bole rasa dah cume tak kuat sbb baby kecik lg kan. byk lg ruang die nk kuak lentang dlm tu.

Owh ye, mantap tak puan iera, dr tak lalu mkn nek smpi 2 kilo dlm 2 weeks. naseb abek nurse sound baek2 jer. kalo tak nanges i taw kena marah. owh yer nurse y amek drh tu, pandai giler. memang expert tak smpi berapa minit siap. die cucuk pun rasa sket jer, tak rasa pun darah kena sedut masuk dlm tiub tuh. walaupun wktu nurse tuh ngah marah kat kakak sblh aku sbb anaknye kuning teruk, tp tugas die tetap efficient. tak taw lak namanya, kalo taw mesti aku tulis sini. kredit u die. owh ye, lama dah aku tak kena check up ngan nurse Zuriah Ukau tu, aku suke giler bile die y check. mcm baek n lembut jer org nyer. hilang gemuruh aku. hehe...ngade kan mak buyung nih.

Pagi td first time sampai opis kul 9.08, lama giler tak dtg awal mcm tuh hehe. kitaorg sume dtg awal sbb nk g tgk kak sarah, baby balqis (wife n baby josh officemate kitaorg). g tgk kat prince court, comel giler baby balqis cume ade jaundis plak hari ni. so kena tahan la. insyaallah, ira doakan moga cpt2 ilang jaundis nyer, leh balik kg. mewah giler prince court. boleh pulak reramai diorg suh aku bersalin kt prince court alang2 company dah provide cashless kat situ. aku nak...tp mslhnyer tgh kl pastu jauh u husband dtg. lau SJMC tuh, ade umah makngah kot t ummi dtg nak mandi ker, nak lepak2 kot tak selesa kt hospital. u husband pulak memang lebih senang lg sbb dkt ngan SA. aishhh...dilemma iiii..... kwn2 t u ol g jln2 SJMC jelah ek. i belanja air mineral ABASS k. special selangor punye. ngeh3

tunggu ina punye turn t kite g prince court lg yer. hikhik... owh berbalik ke diri mak buyung nih. berat la sekarang nih. nk bangun pun ada rasa susah sket. nak tunduk pun slow. berjalan pun memang dah perut jln dlu. last 2 days masa sblm solat zohor baring2 kat surau. sekali bgn paha kanan cramped. sakit..rasa nk hubby ade jer, tahan jela sorg2. surau tuh sejuk gedi.. brg lak cume beralaskan sejadah ats tile, sbb tu lah kot.

panjang la cite mlm nih kan. hehe..tahun nih da jd tahun y ade post plg byk berbanding previous years. tahniah puan iera. k gtg. masa u farm craft sebentar. ngeh3

24 July 2011

Cramped!

Betul ke eja tuh? hehe.. smlm pusing tesco beli stock brg dapur n brg2 keperluan harian. pusing2 sampai cramped kaki. padan muka aku kan. dah la jalan laju2. tak sedar diri tol mak buyung nih. hehe... segala ammeltz yoko2 sume sapu. siap panaskan tungku n bertungku lagi. huhu...

pg nih sarapan roti ngan sardin. pagi ker.... hehehe. yelah sgt. ade org sibuk basuh keta, lum nk mkn2 ag. tp semalam die y beli roti. uhuhuhu...

mcm nk g kenduri japgi. ape2 pun selamat pengantin baru WMFFMI dan Nor Shuhaida.
:)

22 July 2011

Rindu

Rindu kat abah, terdengar2 suara abah panggil 'adik'. Tak suka bila keadaan sunyi2, mesti kepala akan tune channel rindu. mesti mata berair2. tapi kena tune segera, kang baby sedih sekali. kesian baby mama kan.. tapi selalu jugak tak sempat tune, airmata dah mengalir dulu.

semalam mimpi abah. alhamdulillah, lepas rindu. so far dah 3 kalau tak salah mimpi abah. alhamdulillah. bila sedih selalu ingat meseg mak usu masa abah takde..

' jangan sedih, nanti kita juga akan ke sana'..

sungguh nasihat mak usu tu mendamaikan hati ira. terima kasih. hari ni dah 27 hari abah kembali mengadap y Maha Esa.

just around 1 weeks to ramadhan. ramadhan tanpa abah :(
just around a month something to syawal. syawal tanpa abah :(
just another 4 months till deliver, insyaallah. also tak ada abah untuk sambut cucu baru :(

ira doakan abah dan mak dijauhkan dari seksa kubur dan api neraka dan diletakkkan bersama org2 beriman dan dimasukkan dalam syurga2 Allah. Aminnn..



20 July 2011

T.A.J.U.K

alhamdulillah, jumpa lagi. hehe...tgk title. aku memang blur nk tulis ape 2 hari nih. hehe... sehingga tajuk pun takde. so ari ape nih ek? oh rabu. hehe... so ada lagi 2 hari. aku memang suka counting days nih. suka cuti. hehe... tak suka g kerja tp nak dapat duit. hehe... nampak gaya kena doa cik abg dimurah rezeki dan share dgn bini dia nih. dpt la bini jadi fulltime housewife. ish yeke? tak caya sgt aku kt diri aku nih. kang mesti aku bebel bosan. eh taper2 t aku wat freelance. ngeh2... berangan.... aminnnnnn.

owh ye, isnin lepas one of my officemate y dah kenal dr uni lg, kak ayu dah give birth a baby boy. Tahniah Puan Nurhidayu. Ira doakan baby akak membesar menjadi anak y soleh, sihat sentiasa dan mendoakan ibu bapanya.

19 July 2011

Welcome back dear friends

Since jumaat lepas ina, hafiz n fizah dah balik ofis cyberjaya balik. Yeay! tapi department lain la. tak kisah la at least senang jugak la jumpe compare diorang kat sentul nu kan. Gud luck with your job friends (^_^)

Bila ira nak billable kan? dpt masuk dept. ngan korang mesti best. Boring dah tiap2 hari dtg keja blogwalking. dh la pakai proxy segala bagai. huhu...

Harap2 akan segera billable mcm korang. aminnn...

18 July 2011

Hari untuk berehat

Salam. dah masuk isnin nampaknya. semalam seharian memerap dlm umah. Bersama2 bergandingan buat brunch (breakfast + lunch) n makan malam. selesanya la kalo hari2 cuti duk dlm umah kan. sabtu semestinya kuar la kan, ikut cik abg y kerja tu. smlm pun berkira2 nak kuar jugak tp dah mkn berat perut. hehe..

menu brunch semalam lempeng cicah sambal bilis petai. sy wt lempeng jer, org tuh y wat sambal. dua2 tengah kelaparan dha kot, sebab selamba jer habis. sambal y sedap, boleh la buat selalu yer awak. (~_^)

malam.. rendang merah daging + ikan cencaru goreng dan sambal kicap + salad. then ada la hati goreng and papadom. rendang aku wat y goreng2 cik abg buat secara total sbb aku memang mengelakkan bau ikan nih. hehe.. stil tak berapa nak boleh bau n telan. tp boleh la tahan sket dr 2 bulan lepas. rendang buat sama2. resepi suka hati jer sebenarnya. alhamdulillah sedap la tekak aku, cik abg pun ckp ok.

ada lagi balance sket lauk tak taw nak bawak bekal ker tak esok. ingat nak puasa. tp tengah beria nak tingkatkan hemoglobin nih. so guess kena mkn benda alah y mengandungi zat besi bnyk2 la. sabtu lepas gak beli delima. orag kata bagus untuk ape tah, rasanya otak baby kot. rm2.19 100 gram. amek 2 biji kena 11 ringgit. beli kat PAS, shah alam. lagi murah dr pasar malam putrajaya. situ pukul rata sebiji rm6.

sebenarnya bebel pnjg2 nih sbb tak taw nak bebel ape. td men game farm craft tuh pun asyik programnye error. dah nk complete stage die close sendirik lak. geram sgt. stop n ngadap tenet plak. ngadap tenet pun boring, maka terhasil lah coretan or karutan ini. ngeh3..

till next entry... wassalam

15 July 2011

salam jumaat

Salam jumaat. alhamdulillah dah jumaat. arini ina, hafiz n fizah will be in cyber again. not the same office but ok la kan. hehe... hope sgt dpt 1 dept. ngan diorg. tader update ag so far. aku punya syak wasangka tggi sket ni dr cr mr. ___ ckp smlm. die ckp tader update dr org y urus kt ats tu. sorry mgkin da penuh skrg. tp mse y interviu tu ckp still nk pki bnyk ag. tp tak bek lah kan. takyah ckp. benda tak pasti. hehe... pyh bile da rasa dri di 'black sheep' kan nih. curiousity tggi. berserah n tawakal jer. harap msh ade rezeki msuk project sama.

pg2 lg dah ujan. kesian smua org y g keja nek moto or public transport tuh kan.

tak taw nak kata ape dah. jum'ah mubarakah :)

14 July 2011

hemoglobin

Hemoglobin sy rendah. apekah nak mkn nih? nurse suruh mkn mknn y tgi zat besi, slh staunye ikan la. tp ikan ni tersgt la memilihnye sy nih. rasa geli2 tekak nk telan. hukhuk...mslh.

Alhamdulillah, berat da naik sekilo. tader la asyik merah je kan. hemoglobin pulak y merah. mcm2. slh sendiri sbb tak compliance ngan vit semua. masa arwah abah takde, seminggu tak mkn ubat. balik sini pun celam celup jer mkn. turun terus hb(hemoglobin).

tadi nurse scan u dgr jantung baby tu. alhamdulillah bukan men laju ag. nurse kata jantung baby memang 2x ganda jantung kita y dah tua nih. hehe

kena g check up ag 2 minggu sbb kes hb nih. sticker pun elok2 wrna putuh jd warna ijau dah.hhuhu...

k la till next update. salam

p/s: sy mcm terdengar2 suara abh pgil sy.. dikk..mknla.dik...adik sht. sy hrp nanti2 biarlah sy y pergi dulu dr suami. tak dpt bygkan mcm mana mama tggung perasaan bile abh takde n mcm mana abh dlu strive hard dgn feeling masa mak takder. sy hrp sgt dpt pegi dlu sblm hubby, then sy takkan heart broken lg.

13 July 2011

Check up

smlm da genap 19 weeks.
arini ade check up kira u bulan kelima la.
jum gerak :)

12 July 2011

B.O.S.A.N

hari2 sy bgn pagi, kena pujuk diri. pujuk ape? pujuk pegi keja y takde kerja nak wat tuh. jap bape lama dah sy msuk main office yer? ntah la tak ingat. sy join sini bulan 10. duk relaks smpi sempat tgk wyg time keja. then br training start mid of november lebih kurg. rasanya dlm march masuk main office. till now july got nothing to do.

sy ni mgkin tak bersyukur la kot sbb takde keja pun merungut. kalo ade keja lg merungut. sy merungut sbb ape? sbb dah takde keja ade jer y serba tak kena. so dlm keadaan serba slh.

sy tgk situasi kt opis nih, tak lain tak bukan bangsa tu gak naik or else jadi la kaki ampu br serba kena kt mata bos kot. sy tgk n tnye org lain sblm ni tukar tempat duduk dlm opis ok jer, takde kena inform sape2. sy tukar tmpt baru y selesa n homey sket pd pndngan sy siap inform girl y urus pasal cubicle lg, cik suguna(die setuju) tuh, bos sy bising2. ckp y sy menyebabkan prasanna nk tukar tmpat jugak. pdhal ms sy gtaw miss india tu y sy nk change cubicle, die ckp tmpt die most strategic. then tbe2 gduh bos nk tukar tmpt n libatkan nama sy. apakah? favoritism kah? sy tnye org len y pernah btukar tmpt diorg ckp, diorg lg tak gtaw sape2 lansung. bos snyp jer. so maknanya adakah bile perkara itu melibatkan sebangsa die, maka jd tak boleh yer. racist!

diorg buat fun@work y mana tak la semua org nk g, tp still juga mcm nk paksa. mujur juga sy mengandung so dpt la alasan y memang ptt. sy paham mcm mana ngan org y bertudung labuh, y ada anak2 kecik y perlu balik ontime, y jenis bukan bersosial rasa. jadilah fun y tak fun buat mereka. kesian kan. sy nampak mcm mereka sbnarnya tak sensitive dgn perkara ini.

tgk ajer la cafe nyer. tak varies lansung mknan nyer, simple thing y jugak effect. bygkan y tak berkereta, nak tak nak, ade tak ada duit kalo tak msk, mkn jela indian food ari2. kesian kan.


ape sy merepek nih? panjang tol. owh, maaflah officemates sy y membaca yer. ini just my own opinion, bila sy taip sy rasa release sket. kalo x kesian suami sy tadah telinga dgr bini die cerita.


p/s: dah dua kali sy mimpi abah. ptg tadi sy tgk2 gmbar abah masa dtg melawat umah sy nih. sy rindu abh. rindu sgttttt....

07 July 2011

aduhai airmata

aduhai airmata
berhentilah..

yang pergi takkan kembali
diri y tinggal harus berdiri
teruskan hidup
amal dan doa harus seiringan

moga y disana
kan rasa manisnya

insyaallah



p/s: arini tak g opis. bgn tido pale ting tong. migrain dtg lg, tp takut nak mkn ubat tu. kang effect ke baby laks. tahan jer lahh..

06 July 2011

abah & mak

Mak : 25 jun 1994
Abah : 26 jun 2011

tabahlah hati, tenanglah jiwa.

wahai anakku, berilah ibumu kekuatan..
wahai suamiku, sokongan mu sejuta kesyukuran..

04 July 2011

ayah bonda (Abdul Aziz & Azizah)

ibu sudah dahulu pergi

kini ayah menyusul diri

anakanda tinggal mengubati hati

kini anakanda semua sendiri


wahai ibunda

wahai ayahanda

damailah kalian dalam pengabdianNya

doa anakanda selalu bersama

tiba masanya anakanda juga kesana


buat Bonda Umi,

anakanda kan selalu ada disisi

Insyaallah..



nukilan buat ayah bonda tercinta:

Azirawiyah Binti Abdul Aziz

24 June 2011

a goodbye for my friends

Lamanya tak tulis kan. sori kawan2, ira malas sebenarnya 2,3 minggu nih..ker bulan. hikhiks..
ntah la berat tol nak start bukak tenet. just a little update, skang baby dah almost 5 months. mommy tak sabar2 nak tunggu baby lahir n bond company cepat habis. today have been 4 days since office empty of ina, fiza n hafiz face. missed them a lot. life so boring without them.

i have change my place to hafiz place. makhluk s masa ku tanya nak tukar place ke tak said taknak saying that her place the most strategic one. then sibuk2 la gtaw bos nak tukar place. bile bos tak bagi nama aku lak naik sama. padahal aku dah siap inform staff y arrange location. then boss lak ckp sbb aku tukar now makhluk s pun nak tukar. girl can u please live a life which not menyusahkan orang. skang aku geram. kalo boleh sume aku nak hantar balik negeri jer. betul la geng2 ni, kalo bergrup bukan men, tunjuk terer kaki bodek. tapi kalo sorang sume ok excellent! aku start sgt2 menyampah dah ni. bersabarlah hati, bersabarlah mulut.

y allah please lead me to a good path. u know ina...wish i can be there too. kalo tak pregnant nih, dah lama pegi sana. makhluk bos tu siap ckp lagi, if u want to go to ytl i can arrange 4 u. blah la die. rasa nk anta die jer balik kat gandhi die tuh. sama ngan anak buahnya sekali. alam flora sungguh!!! favoritism is all around. konon ada code of conduct la. padahal satu rupee pun tak guna. FAVORITISM! kalo hal org len not a big deal, kalo hal dia suma org terlibat. mcm hampas kelapa!

last but not least, hope that can work again with u all guys. miss u all a lot. i wish we all can achieve all of our dream as the plan. counting days, and surveying the environment to find a new cheese :)

25 May 2011

Ayam Masak Halia


Ini pun tak taw menu bile. tapi minggu2 lepas punye la. hikhik. ni masak semata2 u my hubby. bukan die mintak tapi masak supaya lakinyer ada lauk nak makan. aku masa ari masak nih tak rasa nak telan ayam. aku makan ape tah, tak ingat dah. ikan bilis goreng kut. naseb baek la menjadi ayam ni sebab enche hubby cakap sedap. so kira jadi la kan. ni first time try ayam masak halia.

so nak cakap ape lagi ek. owh aku ngah gigih makan petai y laki aku beli tuh. hikhik.. kata ngidam kan. muahahahaha

24 May 2011

Mengidam megi dan petai

aku rasa mengidam megi ni kira mengidam paling low cost kot, bukan megi beria nak ade telur bagai tu. just nak megi rendam air panas. owh sebut pasal megi, biase la org melayu sume mi segera panggil megi kan. siap leh ckp lagi megi cintan, mamee, maggi...haha. tak trkecuali la aku. dlm kes aku tak kisha la mi segera cap ape, just nak y direndam. alkisahnya, lama dah teringin nak makan ade la dr 2 minggu lepas. tapi aku sendiri malas layan. hakhak. so semalam, balik panaskan rendang pedas jer, n masak sayur. tunggu laki aku balik sambil men angry birds. mase tu la kepala otak duk buat reminder, pegi la buat megi, pegi la buat megi. last2 ku layankan jugak la tuntutan perasaan tu. mame slurp berapi tu ku rendam sebungkus. owh ye, org kate pengawet y kasi megi jadi keras tu bahaya. so air rendaman pertama aku buang, n tuang lagi. walaupun preservative nye pun ku taw merbahaya, aku nak jugak makan. bile dah siap tu siap aku bagi senyuman lagi sebelum makan megi, rasa kuah sesudu, nikmatnya Ya allah, tuhan jelah y taw. then sampai la habis sebungkus itu ku telan. hikhik. so kira mengidam low budget la kan.

Aku pun budget takmo makan malam dah la. so aku pun letak jelah sebiji pinggan kat tepi lauk2 y dah siap ku hidang. kenyang kunun. dah2 laki aku siap mandi tup2 die kuarkan petai dari belakang die. alamak, mata aku nak wat aura shining2 lagi. hakhak. petai ni dah agak seminggu gak aku merengek nak. dalam pada taknak makan tadi belasah gak satu pinggan petai. hikhik. nikmatnya Ya Allah. syukur alhamdulillah. jauh tu laki aku beli. kat Hulu Langat nu ha. mahal la jugak petainyer, sampai rm5 4papan. baja ape lah kakak tu pakai yer. wink* tapi dah bini mengidam di beli la jugak dek laki aku. digelakkan officemate nyer, mujur juga officemate nyer tambah, mujur die (aku) ngidam petai jer dari die ngidam bukan2. see, kan baik anak mama nih. minta senang2 jer. sayang anak mama :)

BTW, arini anak mama nih dah 12 weeks.. mama doakan anak mama jadi anak y soleh/solehah dan membesar dengan sihat dan kuat.

23 May 2011

Nasi goreng sardin


Ini pun aku tak pat kenal pasti menu bile. minggu lepas dan lepas kot. haha...2 minggu lepas la. ada balance lauk sardin laki aku cicah roti, aku hancurkan jer n jadikan die nasi goreng sardin. campak sayur n bawang jer. dapat la memenuhi seleraku y tengah cerewet bukan men. ayam goreng tu, memang digoreng 2 ketul jer u enche hubby. bini die tak selera sgt goreng2 nih.

so apalagi mau citer? owh ye, pakcik kitaorang masuk hopsital. operation by-pass. ade saluran y tersumbat. kesian die. selalu2 aku tengok segak jer die, nampak sihat. tulah, just mcm nak pitam2 jer kdg2. pi2 check up upenyer, ade tak kena. tu y terus cepat2 p buat. aku pulak buat hal masa tgh melawat. masa aku melawat die sabtu lepas die still kat ICU tp leh la ckp2, insyaallah progressnyer ok. pakcik tu kira muda lagi n alhamdulillah die nye kadar sembuh tu lebih tinggi dari patient y dah lanjut umur. ape hal y aku wat? eh...terlupe lak. aku ni duk la renung2 tong2 darah y kuarkan darah2 pas operation tu, tengok salur air, tengok mesin graph tu, tengok segala mcm lagi la salur2 y attach kat badan pakcik aku, kat hidung, kat leher, kat area badan, tangan, dada. pastu aku usha lagi tong darah tu ade 4 kalo tak salah, 2 kiri 2 kanan. ingatan lagi sekali yer, ni tong darah keluar + air, so tak merah pekat la. but stil merah, merah cair.

makin lama aku renung rasa mcm nafas makin tersangkut, kepala ala2 ting tong dah, perut dah rasa meruap2, mcm ade ombak tsunami kat dalam. pastu aku pusing g the other side katil, n sandar2 kat dinding. pastu aku wat2 gelak n ckp

"rasa2 org y tengok plak nak tergolek nih..hehe"
muka dah rasa ala2 tebal jer n berpeluh sket.

aiyaaa... then makcik aku tanya
"ha, tak tahan ek",

laki aku lak,
"apsal nak pengsan ker?"

aku,
"sket lagi kot"

makcik
"jum2"

aku salam2 pakcik aku, cakap sepatah due, and laju jer langkah kua. aku tanya laki aku muka pucat tak, die gelak2. sampai luar, aku tersadai jap kat kerusi budget2 nak relaks. then, laju jer berlari plak ke toilet, mengeluarkan angin2 dari perut. nasib baek tak muntah semua y aku makan, kalo tak alamat lembik la aku situ. gitu la alkisahnye mak buyong gi melawat pakciknyer. huhu..ku budget aku ahli pbsm y kuat. rupenyer tak. hehe..aku takut membayangkan kalo bersalin t. aku ckp ngan makcik lg sorang kat luar. die kata, tader pape lah, bersalin tu biasa jer, bukan mcm pakcik. huhu... malu aku wat aksi ala2 nak pengsan situ. owh ya, kat icu leh masuk due2 jer pelawat. tu y kami gilir2 masuk. pape pun tolong doakan pakcik aku cepat sembuh yer.

22 May 2011

Celebrations

Ni cerita lama punye, cerita birthday my hubby, my FIL and mother's day celebration. Sume being wrapped together since time tu almost semua dapat berkumpul.


Ini birthday abah and his wife a.k.a my FIL and MIL. tengah ready nak potong kek.



ini birthday babah-to-be insyaallah a.k.a .......... ala semua taw kan sape. yang comel kiut miut nih mestilha laki aku kan. ngeh3 (sila belanja y enche hubby...)

owh y ini enche si pemotong kek mewakili sambutan mother's day. ahakz! ikut awak la nazhan.
ini kek untuk birthday celebration pandan layered sponged cake. sodap. rasa ala2 kuih lapis combined with cake. erkkk..tibe2 teringat black forest layered cake with blueberry filling. huhu

ha mother's day nyer cake lagi sodap, chocolate ice-cream cake ala2 indulgence secret recipe nyer. tengok pandai kan tukang beli pilih. owh yer, ini plan2 adik2 ku la especially kaklang n abgndak. kak lang said to me that this mother's day cake dedicated to all mother in the house means nenek, ummi n makcu not forgetting momma-to-be ehich is me. ngeh3..terharu gitu.

ini abg ngan adik nyer. see gambar bawah ni, aku suke panggil die adik boo. mcm boo dlm monster inc. cute bebenau si merah ni.

dua gambar bawah ni kira gambar anak teruna paling pemalu, since kak ipar die nak gak amek gambar die, sampai dapat ku snap kamera tu.

time ni sorang adek beradik tak cukup, si angah. die jauh di ganu nun, payah nak balik. kesian adikku y sorang tu. len sume ade. banyak muka y tak pat nak masuk blog sebab tak pakai tudung, blur or camera woman sibuk makan sampai lupe snap picture. aku pun pelik caner aku leh tak snap gambar makcu ek, makcu g mandi kot time tu, ateh lak? owh yg ni aku taw pasai ape, sebab die sibuk nau main psp, y kaklong nye ni plak menangkap gambo area tempat mkn jer. lupe nak fokus so tq to all kerana menjayakan celebration ni. makcu y susah dtg ngan nenek sambil wta operasi. hehe.. owh ya, anak teruna pemalu ni la tukang beli kek2 tuh. boleh diharap nih, boleh la nak wat calon menantu. heheh..

Ha kan dapat jugak gambonyer, naseb la abgndak. hehe..