Shoppe~In

SaHaBaT @ FrienDs

22 December 2010

My Lovely Purplelicious

Alhamdulillah
my lovely purplelicious dah dpt semalam
setakat ni my hubby tak kasi bwk ag g mana2
huhuhu
sebab
my driving skills sucks
oh my
kena training la
sume training
pg keja kena training
nk drive pun kena training
huhu
ape2 pun sgt bersyukur
da dpt buat harta sebijik
:)
harta ni harta kami sekeluarga
(ceh br due org pdhalnyer, mcm ramai jer)
lepas ni
harap2 dpt beli umah lak
amin
sekian saje post kali ni
da...

14 December 2010

Mode: Study

Haish
dah penat aku bebel panjang2
ilang plak
so kena start bebel semula
hari ni aku bebel pasal study
just teringat
dulu2 time study sah la need to sit for examination
rupe2 nyer
dah keja pun kena study and sit for examination gak
hi la training
mcm2 hal
tomorrow i'll sit for my first phase online test
habuk pun tak study ag
malas giler
dh time keja nih plus lak dah kawen
kalo leh balik umah jer malas nak pk apa2 dah pasal kerja
memang la bidang aku ni tak leh elak dari bawak balik kerja ke rumah
tapi biarlah once in a while jer
tak tumpukan perhatian kat rumahtangga jer rasenyer
so my dear friend,
could you please pray for my success
and pray that i can score with flying colours during my test?
please,please,please...
i don't want to sit for the re-test
beside if sit for that re-test
the passing rate will be higher
score 80% only then you can score
huhu...
Dear ALLAH,
please grant me a good mind that i can give the best answer for each question
and
please let me achieve every things that i wish to get.
Amin :)

[notakaki: tak sabar nak kemas rumah and start decorate it. tapi budget dah lari bulan ni. mana nak cekau duit untuk kuarkan my classy purple lagi. huhu.. by the way, i planned to called it as Lovely Purplicious :) ]

13 December 2010

Revenge is sweet

Previous post aku kan bebel pasal umah bagai kan
hari sabtu hari tu owner tu buat pasal lagi
baru pasang gril
pastu tibe2 nak demand naek harga rumah
mentang2 la die tak wat tenancy agreement
suke2 hati
pastu semalam petang
die ugut2 lak nak kuakan brg kitaorg lau kitaorg tak agree ngan harga baru
ekceli rumah die tu rumah teres satu tgkat, bahagian tengah
kawasan belum naek ag
so standard rate die 400
die duk berkeras ngan aku kata standard rate umah die 550
dah la hujung minggu ni, due2 hari husband aku ot
memang rasa patah kaki nak buat ape2
transport tader

then usaha sket
petang tuh
ngan bangga nye aku g amek brg
masuk umah baru
kawasan stil sama
cume rumah baru aku nih
terletak kat lively area sket
ade kedai2 makan2, kedai runcit, mini market, carwash, kedai2 tudung, surau sume
area lama tuh memang tader ape
kebetulan time kitaorang sampai
jiran depan umah lama kuar
die memang baek sket
so kitaorg selambe je kasi taw
kitaorang dapat rumah sewa dua tingkat
then owner ni takmo kalah
die kata tulah mesti mahal giler
selambe jer suami aku buat tak dengar terus sembang ngan jiran tu
ckp rumah baru nih 2 tingkat. corner lot, 5oo jer tu
ha pastu diam tak berkutik ko taw!!
rasakan

yang kelakar
anak dara tua anak si makcik tu
penakut giler
ada ke patut
die leh tinggal emak die sorang2 kat situ
budget mak die leh kasi ayat power kat kitaorang
dienyer si syarifah ni lari balik rumah die kat klang
giler macam *** dpt anak macam die
selalu anak back up orang tua bile dah dewasa
die sampai ke tua nak kena mak back up
sket2 bile kena soal
mesti kua ayat
"tak caya tanya mak saya"
maaf la saya nak kata ni
memang patut la die jadi anak dara tua kalo macam gitu gayanya

ekceli ppuan tua tu budget mcm kitaorang nih sebenarnya nk dtg merayu
so then die leh tambah harga lagi
sekali kena part package y kitaorang dpt
terdiam terus
rasain looo!!!

memang best giler
cari lagi gadoh ngan kitaorang
kitaorang tak sembur2 pun
kitaorang bagi ayat manis sume
tapi berbisa lagi
husband aku siap tapaukan kuih dari isteri dato *** lagi untuk makcik mak si owner tuh
pastu perli baek punya
mana taknya kelam kabut kerja laki aku semalam
dah la semalam ada event kat istana
time tu jugak la die nak wat hal

maafla korang kalo aku nampak riak kat sini
tapi ppuan ni memang mcm underestimate giler kat kitaorang
yelah kitaorang dtg nek moto
brg2 pun letak dlm beg plastik jer
(sume luggage2 besar aku tinggal kat kg, brg2 letrik lak sume tumpang umah depan, laptops kitaorang mestilah kitaorang bawak kan)
kurang ajar tak kurang ajar
die go through my things
and said that we all ni uneducated
speaking la konon
sekali pronounciation salah da
on the spot gak aku betulkan
terus tak jadi speaking dah
sesungguhnya
revenge is sweet
admit that!

09 December 2010

Ala2 Nyampah Gitu..

cm minggu ni bnyk betul org wat pasal
nape ek
sume pun tanak bg pale otak aku berenti berfikir

hahaha..
aku dah emo
pg2 da start ngan bebel kan
ekceli
aku baru pindah masuk satu umah
mulanya katanya
ok dah
cume tggal nak psg simen kt porch depan n gril jer
sbb die kaum sejenis aku gak
aku pun pcaye la
after 1 month
aku pun decide la angkut brg
confiden jer die kate air api sume ok dah
cume gril jer die tak siap ag
sabo2
agknya gril buat dr diamond kot
pyh nk kerat
masuk2
tup2
letrik pun da problem
paip pun ade liking
adushhhh
husband dah msm2
ngantuk plak tu mlm2
so brg jela masuk
kitaorg duk berulng alik dr putra gak ag
tak kuasa nk tggal situ gril tader
slmt brg2 letrik aku t
harap2 die force la cine tu suh wt mgu nih
kedua
perodua nih
kate ritu criteria y aku bg leh gune promotions tu
last2 takleh pulak
dah nk kena ngejas org2 y ade jln nk gune promotion jugak
aishhh
penat la aku tgu
kesian jugak kt laki aku kena berkejar anta aku
then kena lari p keja plak
sory buchukkk :(
ketiga
MSat
ni aku tampo gak la kang
mentang2 la kitaorg baru
nk paksa2 gak suh org wt persembahan sempena blue chip die tu
nk conference,conference jela
takyah la nk show2 pejadah
lau nk sgt
ko wt sendirik
ni kami jugak
kan aku dah menjawab depan2 semalam
kalo zaman2 uni dlu taper la
ni dh kawen2 ni
nk suh aku nari belakon bagai
ishhh
memang tak sabo
kutunuma punya org sungguh la!
Ya Allah berilah kesabaran kepada hambamu ini
dan
permudahkanlah segala urusan kami
aminnn

10 November 2010

Gone

Baru jer beberapa hari dpt gud news
semalam dah dpt bad news
smlm kt opis pas tghari
b4 g solat zuhur
tergerak nk g toilet on
rasa mcm tak comfortable tbe2
dah jinjit sume bedak n gloss nk g surau time tu
g toilet
suddenly perasan mcm ada blood
tp cair jer color blood tu
terustak sedap hati
nk bawak moto balik pun rasa takut
seb hubby leh amek
terus g klinik
that Doc suh minum bnyk2 sebab takut masa scan tak nampak
scan2 memang tak nampak
ble ckp kt Doc y ade clot with the blood
Doc pun refer terus ke hospital
pg hospital
need to go through quite painful process to check the baby is there or not
first die wt ultrasaound
tak nampak
then kuar balik ke ruang menunggu
ultrasound tu SAKIT jugak bg aku masa die masukkan ape tah
dah berkurun tggu
amek darah n urine lak
sakit!!!
then kuar menunggu lg
in the end
nama dpanggil ag
the Doc said that urine -ve
die kata memg kemungkinan besar dah tader
die plak mcm tak caye jer ngan UPT y aku wat tu
die kata mgkin slh kot
tp kalo slh
apsal body aku rasa len
masa y bleeding tu pon
tak mcm piyed biase
paha rasa mcm cramp sket
die just advice suh check ag gune UPT within 1 or 2 weeks
sbb sumtimes time implantation tu memg ade bleeding
due to baby is small so mgkin jugak takleh nampak masa scan
tp aku sgt confident y baby memg penah ade dlm perut aku
n mcm confident gak y baby is gone
sebab ade clot tu
aku taw beza antara darah beku ketika piyed and clot y warna jernih cam kantung u baby tu
yelah Doc tu senang lah ckp
die pun takde experience ag
die ckp sendirik
tp takde la pulak aku nk marah die
mungkin lau die wat muke kesian kt aku kang aku melalak on the spot lak
huhu
taperlah
aku a macho mom to be ape...
insyaallah aku kuat u terima hakikat ni
(the fact is yelah sgt tu....y melalak tu sape????)
thanks to my hubby 4 remindind me of that usefull statement
my hubby said
"ingat tak mcm cerita tu?"
that cerita is
a novel
Aa + Bb
written by Hlovate
The advice from Benz to Addin when they lost their baby
Benz said lebih kurang cmni maksudnye
"maybe kite belum boleh jadik parent y terbaik buat baby kite balik
sebab tu Allah ambik baby balik, so kite kena try jadik the best then kite dpt beri didikan terbaik buat anak kite nanti "
aku pegang statement tu
thanks to writer sebab wrote such a helpful story
to my hubby
sorry nangis2 and wat abang susah hati
thanks 4 comforting me
i apprecates that till the end of my life
love you

07 November 2010

Anmum?


Salam, semua rakan2 blogger da jua blog walker..
hehe
lama dah tak tulis
nk wt cne
opis baru sume benda die blocked
tak dapek den nk nolong
balik umah dah ponek
tdo jer
tak pun cik abg cyg ngah bz gune lappy die u men game
hehe
so Daniera pun terus cr bantal
tak taw lah nape
lappy Daniera wt hal die tak detect broadband Daniera nih
so memg kena pakai lappy hubby u online

keja baru nih lum start ag sebenornye
sebab ngah tgu die nk start training 3 months
tp
sebab team trainee nyer lum cukup
so
y d hired awal mcm Daniera n geng ni
terpaksalah jdik org2 mls
mkn gj buta
dtg opis
bce novel je kerjanya
nk surf
sume kena blocked
haishh :(

ekceli br2 ni Daniera demam teruk
riso gak kot denggi
mujur takder pape
hubby suh check beli tester tu kot2 baby on the way
hehe
checked then negative
hubby cakap taper
sebab babah pun tgah pening cr kerja
tp khamis lepas rasa mcm gtl2 nk beli tester ag
sebab?
bendera jepun y sepatutnye berkibar tu tak nek2 agi
dah over dr tarikh y sepatutnye
Jepun dah kalah perang agaknya
perang ngan sape tak taw
huhu..

pg Jumaat ritu (sama hari ngan Deepavali tahun nih)
checked la
sekali nek satu line jer
hurm
FALSE alarm la tu
duk tak lama muncul la satu line ag
kabur2 jer rupenyer
haa...?
tak percaya rasenyer
False dah jadik TRUE
huhu...
Hubby sengih jer..
dan2 skang kena panggil MAK BUYUNG sesaje

sy belum BUYUNG lg awakkkkk..

dah beli Anmum
tp lum gak start minum ag
huhu
tgk Mamil n Enfamama
mahal sgt la pulak
beli Anmum pun boleh la
g kedai mkn skang riso jerk nk mkn hantam sbrangan
takut tajam
yelah baby baru jer lagi lekatkan
takut tak kuat ag rahim tu
so what can i say to myself?
"I am speechless"
hehe

Welcome my baby
harap2 sumenyer akan ok
n baby will doing fine inside Mama's tummy
Insyaallah

08 October 2010

Si chumel ku

Tadi g amek kittens n their mom from Shah Alam
ade 3 kittens
so cute
mak die pun cute
they are all kacukan siam n parsi
chumel sgt3
hehe

mak die named as Lucy
seekor boy tu nama die Tobby
y girls due tu panggil Candy and Poppy
first2 sampai diorang membuang dlu
dah penat tahan kot sepanjang dlm keta
gud semuanya
sume jenis cari paper nak pupu..
then kasi minum air
after that hubby bawak balik whiskas
sume laju jer mkn
kecian si chumel ku
lapar agaknya

now kittens all off to bed
mommy kittens jer y kurang selesa kot
tdo ilek2 bgn balik
tuan kittens plak y ngantuk skang
heheh
jum tito

05 October 2010

"Puan" sudah...


salam semua
sihat2 ker rakan blogger sekalian?

tuan punye blog y dah start sawang2 nih sihat2 jer..
(sibuk gtaw..padahal tader org tnye pon...hehe)

alhamdulillah
dah 13 hari diri ni bertukar status puan
dah nk masuk 2 weeks

gmbr mls lg nk upload sini
sebab tader masa nk edit ag
maklum la sky gak asenye tbe2 ubah plan idup
kitaorg tak jd balik ke yemen
skang dah menetap semula d msia
okes la
hal ni takyah cte ag k
jz nk share kan sket2 mase hari perkahwinan ritu
hehe

alhamdulillah
majlis berjalan lancar
tak lah perfect tp tader la chaotic ape pun
hubby pun sekali lafaz jer
wlupun selepas keluh kesah duduk lama tgu naib kadi bg khutbah
setengah jam ko!
nsb khutbah die best
hehe

adess..
ngantuk lak ase
t sambung ag lah..
insyaallah

07 September 2010

Dari Cik ker......

lagi 5 hari nak di tempuh..
harap smeua berjalan lancar
skang pun da ade rase seram sejuk
huhu
riso
doakanlah majlis ni berjalan lancar yer
yang mana mengenali diri ni
jemput la hadir yer


tak lupe
selamat menyambut syawal 1431 H
mohon maaf segala salh silap percakapan dan perbuatan
(haha...siap ingat berape hijrah taun ni sebab tulis kat kad kawen kan... gewdiks gak aku nih )
:)

01 September 2010

13 days till...

13 hari lagi
huhu mcm tak percaya
riso pun ade
harap majlis sume berjalan lancar

hrp2 juge ade la rezeki nk keja kt msia semula
huhu
mintak cikgu jer agak2 okey tak?
huhu

pape pon harap2 la sume baik2 jer
doakan sy yer :)


[notakaki] mana2 y mengenali ira, jemput2 la hadir ya ke majlis sy. 13 sept ni di kg terchenta. Lenggong Perak

31 July 2010

12.35 pm,31st July 2010

tajuk mcm ape jer kan..
ngeh3
ekceli nak kabo
ade lebih kurg 24 hours nak start journey to Malaysia
esok lebih kurang time ni gerak dr umah ke airport "besar" Sana'a
(start nek van ke airport kira journey gak kan..ngeh3)
then kena congok few hours b4 terbang
tak sabarnye rasa...

toninght is the last night in here
hopefully this is the last night here as a ******** in ****, yemen branch
i am hoping ade rezeki kami di malaysia
(wif husband to be)
( sape ke lagi, tunang terchenta tulah kan =P )
keep on thinking about the never exist benefits
(except for "taper cari pengalaman")
(pengalaman ngan payment y tak berbaloi)
(berapa bahu punye kerja ly kena pikul dek satu bahu kecil nih)
hope ade la peluang di Malaysia

orang kata bila kita berumahtangga
rezeki makin bertambah
peluang makin ade
harap gitulah
berapa hari lagi ye sy nak berumah tangga/lift/xda tangga ni yer?
entah..
luper..
ngeh3

ade sape2 nak jadi cable u sy ker?
sy tak demand tggi
ade epf, socso, hospitalization, ot cukuplah
(sadis beno gayenyer buat iklan gini dok?)
huhu
k lah idea khalas
sadaqallah hualazim...


25 July 2010

Penantian 6 hari *weee*

6 days to go
walaweiiiii
tak sabar den ni ha
semalam kelam kabut bungkus2 brg
konon nyer nak anto pki kargo petang ni
sekali steward y baik hati itu gtaw
flight semalam daaa....
hahahaha

ye2 O jer kelam kabut
so brg2 berat tu insyaallah sabtu depan hantar
n our flight on sunday
sedang molek la tu
mule2 kargo sampai ahad
pastu kami smpi isnin
huhu
ta payah byk kali
yeay!

ape yang penting
BALIK KAMPUNG!
ngeh3

ekceli y tbe2 wujud kotak kena nek kargo tu
sebab
my bucuk
belikan 5 sets shisha u adik die buat side business mlm2 kt g nun
tu y tbe2 sume jubah2, souvenier2 kena nek kargo gak
sebab
nak kasi pac itu kotak
tadak goyang2 punya
hope selamat la itu kotak nek itu Yemenia
Yemenia
i give u my trustworthy
aiwa?

and for us mestilah naek
itu burung emas jugaaa!
tak sabar nak balik
i luv u Malaysia

20 July 2010

11 hari lagi

Nak balik
nak balik
yeah!yeah!
11 hari jer lagi
rindunye ngan abah, mama
along and angah
kaklong and kakngah
dannn...
semestinya buah2 hatiku
alif, ain, tasnim n balkis
yeay!
acu nak balik
nak kaco ain banyak2
ngeh3
rindu giler dgn those four little angle

kali ni aku ade 30 days of ramadhan in my hometown
lame giler dah tak dpt
right before completing my secondary school
just have chances to fasting around 1 week in Lgg
nilah masenyer
nk mkn nasi ulam sume
puasa lepas lansung tak pat mkn nasi ulam
balik dkt nk raya sgt dah
bz ngan menda len

tinggal ag sket jer brg2 nk beli
still thinking nak tambah stok coklat ag ke tanak..
would it be enough 5 kg?
rase mcm kena tmbh jer
akn difikirkan..

skang ni lappy pun asyik wat hal jer
still thinking
balik ni nak tukar ke tanak
nk trade in ke lappy Fujitsu tuh
tp siyesly aku syg giler sebenarnye lappy tuh
angah y belanje lappy tuh
(tipu nih, aku utang ngan angah nih, tp ble nk bayor tah, teruk aku nih)
lappy nih angah belikan mase aku part 4 dip
so skrg da almost 4 years
aku suke Fuji ni sebab die sgt kuat
terhempas ape
ilek jer
sound pun kuat giler
skang ni sound die problem
bukan masalh besar ase nyer
rase cm wayar die tak ter connect betul
sebab..
kdg2 pas tertepuk ker
die bunyi
pastu ilang plak
y slow tu taw jela
skang software requirement besar2
akunyer ram rendah jer
baru da 7rat sumtin'
men dgn software besar2
memg sakit la
adobe after effect lnsung takleh install
req. die jer perlu 1gb RAM
hurm..

pape pun now
B.A.L.I.K
adalah main target
aritu dah fight u flight
diorg leh nek flight best
apsal kitaorg takleh nek flight best
manyak cantik
owh kalo kitaorg taper asal smpi
kalo diorg eh takleh yemenia
sakit pinggang
tokse buat tu lah
tokse buat ni lah
kalo tak kasik nek airways best
last2 aku plak gune ayat tu
nak suh kitaorg nek Yemenia lehhhh..
tp...
kitaorg tak dtg dah la
buleh gtew..

heh
i'm a good learner okey
i will use your own words bit by bit
the more u talk
the more i got point to defeat u
hahaha
aku kejam?
A.A.K
ada aku kesah???

ade sape2 nk offer kerja kt Msia tak kt aku dlm tgh tahun depan?
ngeee..
tak malu
plan nak stay dlm setahun je kot
i can't tolerate with doing job out of scope
even the job scope also not there
i am the lecturer
i am the examination unit
i am the clerk who do the printing
i am the one who being blame when the internet connection was not secure
i am the one who being blame when there is typing error on exam paper
eventhough that was absolutely not my paper
i also being blame again when i demand on taking action to those student that caught copied in exam
before that he the one that asked to be strict and caught any student who cheat in exam
bile da dpt tangkap
tak buat pape
letih aku jenis org ckp kejap a kejap b
elok la laki bini same jer
kalo die sokmo tak per
kalo org sume tak boleh
best punye nasihat aku dgr setakat ni dr org y berpengalaman
"u kalo dah kawen jgn syg n cintakan sgt die, t u syg sume u kasi, bg i duit die kena la kasi kt i,
tp hal duit i die takleh amek taw, ape i nak buat tak perlu pun bgtu die, i tak suke die amek tahu duit i, i rase mcm die nak duit i jer"

bernas kan nasihat ni
kalo aku
berumah tgga kena tolerate
memg la haram suami pkai duit bini
tp ade la toleransinyer
betul tak
ape slh kalo laki tak cukup die
bini tlg
asal bini redha
ni kawen dah tiga kali
tapi still konsep kaya sama2 kaya
susah ko tanggung sorang2
eh
ape jenis bini da ini macam
umo sudah reaching 50
tp...
ntah la

the main reason aku tak bleh nk lame2 kt sini
(dlm 4,5 tahun ker)
sebab
aku nk dekat ngan abah
kurang dpt la balik 2 bulan sekali teruk2 pun kan
leh abah dtg2 lepak umah aku
aku balik kg jumpe abah
mcm ni
ape cer?
lagu mana la abah nk dtg jenguk aku jauh2
tiket jer pun dah 2k sumtin
kitaorg bukan kaya okes
abah aku hanya penoreh getah jer
and one more thing
kalo aku masih tak mengerti ape2 mase mak tader
biarlah aku dapat luangkan masa2 indah ngan abah
sebelum pape jadik
bagiku
abah the best person who can understand me
sometime mase kt SA
aku demam
rindu giler kt abah
tibe2 abah cm tau2
die tipon
even mama also
kul 3 pagi tpon aku
nak make sure aku bgn jaram pale ngan air sejuk
nak kasik panas kua
kalo kt kg semestinya la
mama n abah akan berulang ke bilik aku
sometime mse tgah kredit boliao
tbe2 ase nk dgr sore abah
tbe2 gak abah tpon dr kg
cm tau2 jer kan
actually the same goes to my entire family
kdg2 mase aku tgh susah hati
tbe2 along kol
tbe2 angah kol
eventhough aku tak gtaw masalah aku
tp aku still dpt release pas dgr sore diorg sorang2
hurmm

so anybody want to offer me job in malaysia?
ngeee


[notakaki] pnjg lak tulis, ingat td nk tulis sket jer...hehehe

15 July 2010

16 days to go. Yeay!

Masalah ticket dah selesai
Alhamdulillah
Akhirnya...ticket kini berada dlm genggaman
tapi
bukan genggaman aku
dlm tgn paklong aku
ape2 jelah
y penting dpt ticket
and bukan YEMENIA

tak sabarnye nak balik
semalam last day bersama dgn delegasi dr UCSI
mujur y dtg sume happening jer
last before diorang balik bawak g borong Pashmina and chocolates di Bab Al-Yemen
Some of them memborong t-shirt Yemen

Tanye2 gak kot ade peluang kerja kt Msia ngan UCSI ni
pendapat diorang kalo dlm education ni
Insyaallah banyak peluang ag di Msia
sebenarnye aku tak kisah pon
just nak bile balik nanti ade kerja
tanak terkontang kanting mencari kerja
kerja2 admin pun aku tak kisah
tak semestinya nak ngajor jer

tp..
jgn salah tafsir lak
bukan aku nak balik terus y balik kali ni
balik lain kali la
balik kali ni kalo balik terus
macam tak berbaloi lak dtg sini
nak tulis dlm CV pun cm malu jer
pengalaman 2,3 bulan
kurang2 aku nak cukupkan setahun
or dlm maksud lain 2 sem
kat sini kalo aku stay lama2 tader chance la aku nak sambung master kan
seboleh mungkin aku nak jugak sambung master tu
kalo leh ngan UiTM
aritu dah terlepas satu peluang
sebab ape?
sebab
D.A.T.A.N.G
sinilah

Insyaallah sampai masanya t
aku nak apply semula
lagipun haritu the coordinator for that courses dah kate
taper sebab dah penah dpt offer
insyaallah
t boleh apply semula
harap2 nya gitulah
UiTM dulu kini dan selamanya
Malaysia tanah tumpah darahku
ngeh3
patriotik la plak

tapi memang pun
bile duduk kat negara org ni
terase lah y Malaysia tu sempurna sesangat
duk Malaysia gak y paling best

08 July 2010

23 days to go

Malaysia owh tanahairku...
negeri molek amat ku cinta
yang ku puja sepanjang masa....
~~~lalalalala

yeah,yeah,yeah
ag 23 hari nak balik
tak sabarnye
rindu abah
rindu mama
rindu abg2 n kakak2
rindu dak2 tecit yang chomel..
hehe

kali ni tak balik ngan Yemenia dah
yehuuu...
kali ni kite nek burung gold yer
t kiter snap2 gambar ats burung old n post2 kat sini
nmpk burung gold ni mcm ag best dr burung yemenia
rmi juge y mengatakan ag best
tp kalo aku pun mase nek yemenia ritu mcm biase jer ase
y kurg best sebab sit die tegak giler jer kot
sakit badan sket
screen tv aku duk dpn sekali
so tader mslh
dpn mata jer
org belakang nasib lah
huhu
tgk kat website burung gold ade screen masing2
mantap la sket kan
hehe
pape pon aku just harap slmt bertolak n slmt smpi d msia
n jumpe my dear family

[notakaki] rindunyer kat dak2 tecit 4 org tu... by the end of this year akan jadik 6. yehuuuu

bestnyer nak balik
abah kurang sihat
baru ni abah demam ag
tak lalu makan sume
susah hati giler
tpon abah ckp2
plg tak tahan dgr abah nangis
gugur jantung
kalo la ade sayap
on the spot aku balik msia
ade sape2 y nak bg aku keja best tak?
leh aku dekat ngan abah
ade tak?
anyone?

30 June 2010

Demam + Sakit pale + Sakit Badan

First time kena demam kat sini
first time gak pecah mulut kat sini
kalo kat malaysia
tiap2 bulan ade
so ape maksudnya?

badan da jadik sgt2 panas mungkin
ble sakit2 ni
mule la nak leleh jer kerja
nak layan org pon malas
org cite itu la ini la
aku buat derk jer...
tak larat weh nak dengo cite kepandaian kamu2 itu

cakap pasal badan panas
hati pon panas gak sebenornye
panas
letih
sume ade
melayan org2 bodoh
org y kate die pandai tu pun
same jer
die tak bodoh
tapi die selfish
selfish kalah ikan jerung


24 June 2010

Berapa lama lagi?

Bile pk balik sebenarnye ape pon tadak?
agak2 berape lama lagi yek?
setahun mungkin cukup
pastu chaloooo
i love Malaysia

wish my dream come true
baru ni dpt email dr org FSKM UiTM
alhamdulillah rezeki tu ade rupenyer
So, walaupun aku tak dapat nak join sessi ni
Insyaallah bile aku da balik Malaysia t akan dapat gak join
harap2 begitulah
kan bagus kalo tawaran ni sampai b4 cik abang aku sampai sini
on the spot aku amek flight ticket

bila kita muda
bila kita pempuan
org y lebih tua selalu kate
taper ko carik pengalaman
eh kitaorang tak buat macam ni
eh kitaorang tak buat macam tu
ko takyah buat gak
tapi orang yang berkata tu
beban kerja sume campa kat kite
gaji die riban2 dolar
gaji kite ratus2 dolar jer
die ade claim
kita tader claim
die ade EPF
kite tader EPF
die ade lantikan Malaysia
kiter lantikan tempatan
die nak lari balik
kite disuruh tinggal
sungguh BIJAK.

kami TAK BODOH
walau kami DIAM
kami RESPECT kamu
jadi tolong HARGAI bahawa kami RESPECT kamu
sebab kamu TUA
kami MUDA
kamu akan anggap kami darah PANAS
jadi sebelum kami PANAS
jangan CARI PASAL

15 June 2010

HaPpY BirThDaY






























For Abah
U the best that for me
You are my heart and soul
You always know my joy and pain
You will be there even though it is sunny or rainy
You always have an instinct whenever i need you
No one can replace my Abah
Thanks Allah who send Abah as my dad


12 June 2010

Sesaje nak ngomen

Arini aku bace cerpen ag
bile bace cerpen ni
cite memang best
tapi kadang2 jemu gak
bile bace cite yang koya2
kalo name tu mesti nak ade Ahmed bla bla bla bin Dato' bla blabla
pastu lak kena lak jodoh pilihan family yang anak2 Dato' gak
then yang anak2 lak ade pilihan orang biase
pastu mak bapak die tak kasi
sebab tak sama darjat la ape la
pastu jadik something kat parents y datuk dato' datin tu
then y gurl or guy yang ank org biase td dtg tlg
then mak ayah y dato' datin tadi pun suke la kat pilihan anak die
pastu leh kawen
HAPPY ENDING

happy ending tu penting
tapi jalan cite tu
alahai
lomah den
apo2 jolah
yang penting
timo kasih bebnyak lah
tlg tls cite and share
so boleh la aku ni bace
thanks to all creative writers in this world
:)

07 June 2010

Serangan!

Tak taw nape
arini rase kepala tak betul sangat
rasa mcm byk giler org approach bilik aku
y ni nk a
y ni nk b
y ni lak dtg nak discuss hal lain
pastu dtg lak tnye sal exam
pastu leh lak ade y dtg suh bg test lain
haishhh...

pastu mood pun mule swing2
y mane memg dah ade record tot tet tot tet mulut tu
ko ckp sepatah jer
terus kena smash
pastu ade lak y dtg anta asgnment pastu lepak lak dlm blik kita
aduiiii
penat aku
last2
sape bnyk ckp sume kena alo kua secara polite nyer...

time kua nk mkn tengahari
pale da smkin memberat
dada rase sebut jer
mulut rase mcm payau2
haishhh..
ni la akibat tak sempat mkn pg
tensen den tensen..




05 June 2010

Macam2 hidupku

Macam nak cakap
macam tanak cakap
bukan ape
internet ni buat hal jer
dah due kali aku taip cerekarama hari ni
pastu tenet ilang
adehhh..
malas la nak citer
huhuhu...
so citer hal lain la plak
nak citer ape ek?
erm...
mungkin sal balik
sungguh jeles
cousin aku ag sebulan jer dah nak balik
huwaaa....
aku?
aku masih kena kerja
die students
abis sem dpt la terus balik
aku?
kena stay sini sampai awal bulan 8
huwaaaa...
nak balik
nak balik
nak balikkkkkkkkkkkk
tension nyer
aku selalu terfikir
berapa lama la agaknya aku akan ngajar disini
bukan terfikir sebab menyampah giler dengan tempat ni
tempat ni best ape
cume takleh la nak expect sume mknn M'sia ada kat sini kan
org2 die plak cne?
org2 Yemen ni
biase jer la
mcm org M'sia la
ade y mengade tu mengade la gak
ade y baik tu baik jer
memang mcm M'sia la
y tak berape tahan dengan y mengade ni jer la
kite ajar A die kate B ag advance
kite kate dah payah tu
kena belajar A dulu
die nak gak lompat ker B
pastu kite kate up to u
then die dtg balik kat kite
ngadu ag
payah la B ni
cari tu tak jumpa
cari ni tak taw
tu la
aku cakap
ketegaq!
degil!
buah nyo besaq tempayan duk atas kepala.
mcm mane nak pandai gune B
dah ngade tanak belajar A
A tu ajar dari basic die
kalo paham concepts baru la leh lompat ke B
mengada bukan men
pastu ada ag bunyik
soalan y Mr. tu buat senang sgt
diorang pon leh jadi lecturer
ohooo...
kite kesian kat die
tapi die perasan pandai
haa...
pastu skang
kite bagi betul2 standard dak2 M'sia beljar
haaa...
taw...
baru kenal ape maknenye bile spoon feeding ko da tader
rasakan
ko bising ag
sume pakat2 pulang paku buah keras
ko kata ko pandai
buat la
hahaha...
kelako kadang2
y tua2 bukan pelajar pun satu hal gak
bukan ape
diorang care ape y diorang suke jer
kalo benda tu diorang tak suka
sume orang pon tak leh
kalo benda tu diorang suke
orang tanak pon kena buat gak
nak kutuk orang sesuka hati
fizikal orang dibuat bahan mainan
membandingkan orang depan2 public no 1
haishhhh...
macam2 sungguh kan

31 May 2010

Hati Runsing

Dah almost seminggu lebih tak tipun abah,
maklum la ujung bulan ni paham2 jela
duit sket jer ag tggl
td tak kira kredit tadak spare dlm poket pon tipun gak
riso sangat kat abah
abah cakap abha g klinik semalam
cucuk n nmpk cm kurg sket gatal2 tu
tp dengar suara abah lain mcm jer
riso la
tanya abah
abah kata
skang abah cepat ilang energy
cepat letih
aku riso bile kita ade org tua tp kite ni duk jauh beribu batu
sangat riso
apa yg aku harapkan
aku mintak pada Allah
tolonglah panjangkan umur abah
jangan ambil abah lagi
pinjamkan aku waktu yang lebih lama
cukuplah arwah mak pergi dulu
berilah aku masa u berbakti buat abah
macam2 aku pk
aku mungkin boleh bawak abah n mama dtg sini
tp masalah satu jer
aku kurg percaya sket dengan sistem perubatan kat yemen ni
bukan ilang penyakit
tapi tambah penyakit
Ya Allah tunjukkan aku jalan
aku berharap sangat yang Allah akan permudahkan urusan ni
aku jugak harap Angah akan dipermudahkan urusannya u berpindah ke kg
sangat berharap begitu
kalo Angah dekat tak la aku riso sangat
ni anak2 sume jauh
Ya Allah, Ya Rabbi
perkenankan doa hambamu ini
panjangkan umur bapaku
berikan beliau kehidupan y sejahtera dan bahagia
berikan aku kesempatan u berbakti kepada beliau
[notakaki] aku sangat berharap jgn jadi ape2 kepada abah. aku kurg kuat u menghadapi kenyataan hidup yang sebegitu. Abah jiwaku, abah hatiku, abah segalanya bagiku. Aku masih ingin kasih syg abah, aku masih perlukan nasihat abah, AKU PERLUKAN ABAH. Tlglah tuhan, makbulkan doa hambamu yang daif ini.
*dulu2 aku selalu berkata, aku harap aku kahwin nanti berwalikan abah, aku harap lagi abah sempat u lihat dan bermain sekurang2nya seorang cucu dari aku, aku juga harap aku dpt tunaikan permintaan abh semuanya, aku sgt harap abah smpat u sume itu

29 May 2010

Sana'a International Airport to Bab Al-Yemen


~Pegi anta Budin, Syafiq and Achik balik Malaysia~
~Dah sampai Bab kena la mkn kebab dulu~


~Ni lah 'kaabah palsu Abrahah' tu~



~Tengok entiti y btumpuk2 tuh, menunjukkan jumlah2 habuk y beterbangan di sekeliling kami ~




Menyampah makkk!!!

Semakin hari semakin menyampah rasa..
adushhh...
asyik2 die jer betul
asyik2 die jer yg pandai
kalo kebajikan die 100% jaga
kalo kebajikan pekerja2 die ni
huh...
20% jer kot die jaga..
hampeh betul la...
boleh tak aku doa die cepat mati?

23 May 2010

Missed my country damn much!


These last few days past, i kept thinking of Malaysia.

why o... why..

huhu..


tak sabarnye nak habis ngajar u sem ni

nak balik M'sia u terchenta.


then aku pikir ag

agak2 nyer berape lame aku nak ngajar kat sini?

kalo boleh aku tanak la cepat sgt dah blah

n tanak lama sgt gak duk sni

pastu aku pk ag

t kalo aku dah lama kerja sni

kalo aku dh balik Msia agak2 org Msia sudi tak amek aku kerja n byr mhl sket?

ngeh3..

kalo gj nk mhl aje ekkk

hehe..


aku bukan pe

aku pk kalo aku keja kt Msia

aku leh nk blik2 kg lepak2 ujung mgu

tmbh2 t pas kawen

leh gak spend mase ngan FIL

leh gilir2 balik Pahang n Perak

huhu...

bile la agaknya ek aku dpt keja kt Msia tuh..


Rindunyer kat abah

rindunyer kat mama

rinduyer nak main buai tepi parit tuh..

rindunyer nak brg2 ats buai smbil tgk bangau terbang2 balik sarang

huhuhuhu...


Aku gk terfikir agak2 aku balik t anak2 buah aku tu still manja mcm dulu tak ngan aku

Please dun forget acu okes 4 the four of you

if u olls forget acu t acu nk nanes tanak berenti

huhuhu...


[notakaki] entry emo sudahhh...

19 May 2010

Under constructions

Hehe...this page is under constructions =)
sabo yer kalo mate ade rase sakit ker mase bace

18 May 2010

24 hours boss!!

I just wonder
is there is a job as 24 hour boss
please madam
in work you can assist me
my personal life
get lost
*kick on the butt*
till i ask 4 your assisstant
dun ever try to interfere
even your marriage keep changing
how dare you assisting me in making my life
another one part
if my work performance decrease due to my personal life
yes!!!
you can interrupt
but...
if my performance still the same
even your tiny2 job like printing, search for file
i did it for you
*berlagak bz jer lebih*
just judge yourself first
i tak suke ogey you interfere lebey2!
you are not my mom!

[notakaki]
first time jumpe perfect husband and wife. Perfect in term of having the same annoying characters. Ouchhh!!!

Ayat untukmu *wink*

Tengah2 wat nota u ngajar esok,
tbe2 jer aku tertarik ngat ayt sepupu aku kt pakwe die
nk wt cne kan, dah die gayut depan aku =)
"kalo benda2 merunsingkan, Teyra mls nak dengar"
wakakakax...
lama aku pandang katt die
pastu aku automatik nyampuk
"boleh tak kak ira gune ayat y sama kt mak terangkat, ayah terangkat tu "
tak pasal2 die gelak besar
lupe jap tengah gayut
yelah dr balik td aku asyik berleter jer kerja
tertidur pas berleter2
bangun berleter2 lagi
sian la kazen aku tu
nk tanak pon kena dengar gak
huhuhu..
maaf la dik
hanya kamu y paham ape rasaku
tq2

17 May 2010

Shouting Day =(

tak suke ble terpaksa mrh kt org
lg2 org tu student kiter
bile dah mule marah
tangan akan start mengeletar
kalo tak rasional
mesti dah makan penampar


bile kiter cakap
bnyk sgt tunjuk pandai
itu pandai
ini pandai
itu senang
ini senang
bile kita kate a
die jawab a ketinggalan zaman
die nak gune b
bile kite cakap okey u gune b
die kate b susah
tulah
aku kate dah
kena belajar a dulu
baru ko paham b
kalo ko jumpe b dulu
memg la ko jadi alien baru turun dari langit
bodoh sombong memang masalah
iera
sabo, sabo, sabo
bile da abis sabor
sesekali burst out
ha..
baru ko taw
tak suke la aku bile terpaksa mrh org
kalo dulu aku marah n pastu aku memg grey list la org tu dlm hati aku
since now aku dah jadi cikgu
tak leh dah nk grey2
kena marah, ilang
marah, ilang
kalo aku grey gak kang
alamat tak berkat pulak ilmu bg diorg
aish..
memg dugaan sungguh ngajor dak sini
n lagi sekali aku terfikir mengapa Rasulullah turun kat arab
kalo la org Msia sama gak mushkillah cam diorg ni
mesti Rasulullah turun Msia
in case student y aku mrh ni
aku taw dah ngape die takleh study Msia
after fe months larik balik sni
kalo la ku implement sebijik mcm Msia
aiii...
alamat ramai giler la stay the same sem
tu pun tak syukur2 ag
aku dah abis spoon feeding dah ni
dah siap bg senduk, periuk feeding dah
hurm...
sabarlah iera
sabar2
insyaallah ade hikmah disebalik sume y terjadi
................

12 May 2010

Bila adik2 ku tahu =)





22 April 2010

ku dambakan ciuman kasihmu

dulu, aku sering berasa dijadikan pembantu olehnya. dia selalu menyuruhku mengerjakan tugas2 spt mnyapu lntai dan mengemopnya setiap pagi dan petang. setiap hari aku ‘dipaksa’ membantunya memasak di pagi buta sebelum ayah dan adik2ku bgn. bahkan pulang dari sekolah dia tidak mengizinkanku bermain sebelum semua kerja rumah dibereskan. selesai makan aku harus mencuci bekas memasak dan pinggan mangkuk yang digunakan semua orang. selalu aku berasa kesal dengan beban yang diberikan sehingga tiap kali disuruh aku kan pasti bersungut..
kini setelah dewasa aku mengerti kenapa dia melakukan semua itu kepada ku dahulu. kerna aku juga kan menjadi seorang isteri tuk suamiku, ibu tuk anak2ku yang tidak kan pernah lepas dari pekerjaan yg pernah ku lakukan sewaktu ku kecil dahulu. terima kasih ibu. kerana engkau aku menjadi insan yang baik tuk suamiku dan dibanggakan anak2ku.
saat pertama kali aku masuk ke sekolah di tadika, ibu yang menghantarku hingga masuk ke dalam kelas. dengan sabar pula dia menunggu. sesekali ku lihat dari jendela kelas, dia masih berada di situ. pada waktu itu, aku tidak mempedulikanbebanan kerja yang menantinya di rumah,rasa mengantuk yang menderanya kerana keletihan, juga rasa jenuh dan bosannya dia menunggu. yang penting bagiku, aku senang melihat dia menungguku hingga loceng berbunyi.
kini setelah aku dewasa, aku malah sering meninggalkannya, bermain bersama rakan2, kadangkala hingga jauh dari rumah. tak pernah aku menunggunya ketika dia sakit, ketika dia memerlukan pertolongan ku di saat tubuhnya melemah. di usiaku yang semakin menginjak remaja, aku sering berasa malu berjalan disampingnya. pakaiannya yang ku anggap kuno jelas tidak serasi dengan penampilanku yang bergaya. bahkan, seringkali aku sengaja berjalan mendahuluinya agar orang tidak menyangka yang aku sedang bersamanya. padahal jika dilihat kembali, sejak aku kecil, ibu tidak pernah memikirkan penampilannya. dia tidak pernah membeli pakaian baru, apatah lagi perhiasan yang serba indah. ia sisihkan semuanya demi membelikanku pakaian da perhiasan yang bagus2 agar aku sentiasa kelihatan cantik. padahal aku juga tahu yang dia, dengan penuh kesabaran, kelembutan dan kasih syang mengajarkanku langkah pertamaku. dia mengangkatku tika aku jatuh,membasuh luka kakiku dan mendakapku erat saat aku menangis.
selepas sekolah menengah,ketika aku mulai memasuki dunia baruku di pusat pengajian tinggi, aku semakin berasa jauh berbeza dengannya.aku yang pintar, cerdas dan berwawasan tunggi seringkali menganggap ibu sebagai orang yang mundur dan tidak mengerti apa2. hingga kemudian komunikasi yang berlangsung antaraku dengannya hanyalah sebatas permintaan wang kuliah dan segala tuntutan kampus yang lain. usai majlis grduasi, baru ku mengerti, ibu yang kuanggap kampung dan tidak mengerti apa2 itu sebenarnya telah melahirkan anak cerdas yang mampu meraih gelaran sarjananya. meski ibu bukan orang berpendidikan, tapi doa di setiap sujudnya, pengorbanan dan cintanya jauh melebihi apa yang sudah kuraih. tanpamu ibu, aku bukanlah aku yang kini.
pada hari pernikahanku, dia menggandingku menuju ke pelaminan. dia tunjukkanku bagaimana meneguhkan hati, memantapkan langkah menuju dunia baruku. sesaat ku pandang senyumnya, begitu menyejukkan, jauh lebih indah dari keindahan senyuman suamiku. usai akad nikah, langsung dia menciumku saat ku bersimpuh di kakinya. saat itu jagalah aku menyedari, dia jugalah yang pertama kali memberikan kucupan hangatnya ketika terlahirnya aku di dunia ini. kini setelah aku sibuk engan urusan rumah tnggaku, aku semakin jarang menjenguknya atau bertanyakan khabarnya. aku begitu ingin menjadi isteri yang baik yang taat pada suamiku hingga sering aku membunuh rasa rinduku padanya. sungguh, kini setelah aku mempunyai anak, baruku sedar segala kiriman wangku setiap bulan padanya tidak bererti jika dibandingkan dengan kehadiranku untukmu. ibu, aku kan datang tuk menciummu. meski ianya tak sehangat cinta dan kasihmu padaku……….

** sekadar berkongsi artikel dr blog cik akaechanfyda. samada ibu atau ayah hargailah mereka sementara mereka masih ade. kalo kita boleh meseg pakwe/makwe kita tiap2 hari, kenapa tidak kita sekurang2nya kol mak ayah kita seminggu sekali. tanpa mereka siaplah kita. siapa pun mereka, secomot mane pun mereka, sayangilah mereka. tanpa mereka siapalah kita. sambil2 copy paste ni teringat sajak usman awang. KE PUSARA BONDA kalau tak slh tajuk die. ingat a few first lines jer... tu pun tak betul sume asenyer


kami mengunjungi pusara bonda
sunyi pagi disinari suria
wangi berseri puspa kemboja
menyambut kami mewakili bonda
.
.
.
masihku rasakan kasihnya lagi
walaupun jasad di mamah bumi
inginku rasakan kasihnya lagi
.
.
.
tidurlah bonda dalam kedamaian
.
.
tak ingat dah...tapi sedih gler sajak ni. teringat arwah mak. n tbe2 rajin google. n inilah hasilnya. tajuk pun salah KE MAKAM BONDA by USMAN AWANG.
Kami mengunjungi pusara bonda
Sunyi pagi disinari suria
Wangi berseri puspa kemboja
Menyambut kami mewakili bonda
Tegak kami di makam sepi
Lalang-lalang tinggi berdiri
Dua nisan terkapar mati
Hanya papan dimakan bumi
Dalam kenangan kami melihat
Mesra kasih bonda menatap
Sedang lena dalam rahap
Dua tangan kaku berdakap
Bibir bonda bersih lesu
Pernah dulu mengucupi dahiku
Kini kurasakan kasihnya lagi
Meski jauh dibatasi bumi
Nisan batu kami tegakkan
Tiada lagi lalang memanjang
Ada doa kami pohonkan
Air mawar kami siramkan
Senyum kemboja mengantar kami
Meninggalkan makam sepi sendiri
Damailah bonda dalam pengabadian
Insan kerdil mengadap Tuhan
Begitu bakti kami berikan
Tiada sama bonda melahirkan
Kasih bonda tiada sempadan
Kemuncak murni kemuliaan insan
sgt sedih sajak ni. dr kena blaja dlm kelas dlu aku tak bape suke. mesti wat airmata aku meleleh. Mak, ira syg mak walaupun hanya sekejap dpt ira rasakan ksh syg mak. Ira rindu mak. To abah n mama. ira syg both of u sgt2 jugak. tq 4 always being there 4 me. u along n angah, ira syg sgt2 jugak. along n angah abg terbaik buat ira. Abah, mak, mama, along, angah, klong, kngah, alif, ain, tasnim n balqis...tq for being my family. (ira/acu) sgt rindu kamu semua. rindu sgt. teringat2 time2 kaco dak2 kecik berempat tu, teringat time lepak2 kat umah ptg2 sambil sembg2 ngan abah n mama, teringat saat2 berjaga tgh mlm ngan angah mkn2 megi, teringat saat2 tertinggal helmet naek mto ngan along. huwaaa..... pinjam tisu cket. to my dear fiance, sy sgt rindukan awak juge, hope i can be there like always ;*

15 April 2010

Out of control

Semalam hari bersejarah lah kot
sebab ape?
entahlah..
for the first time nangis bagai org giler sebab tension gler
sungguh lama asenye tak nanges mcm tu
hebat tempat ni
berjaya buat aku nanes
ujan airmata sama lebat ngan ujan kat luar

semalam aku ngah rase serabut ngan kerja y tbe mcm sume urgent tuh
mgkin emosi aku gak kot y tak bape stabil
duk msg2 ngan my dear pn aku asik rase kecik hati jerk
padahal sembg cm biase
pastu nk kate tak dpt balance ngajar
hal2 mengajar semua almost done
mgkin aku terlalu pk serius kot

nak jadik cerita lak
bku2 aku y plan nak dihantar dr msia plak cancel
sedey dah part tu
then dpt lak email angah tnye buku dah smpi lum n senarai buku y dihantar
y sebenarnye org y buat delivery 2 tbe2 telah cancel kan

aku dah tahan2 air mata
pastu tg bwh sekali angah tnye kabar aku
hal tggal cne, mkn cne, g keja nek ape
suh cte hal aku kat sni cner
memg automatik aku melalak la

huhu
tapi ase mcm ade org dgr lah
pastu aku dha redha
basuh2 muka
tbe2 jer mcm diorg2 ni dtg pujuk
errr..
yeker pujuk?
ke aku jer y terperasan nih
=)
ngeh3..

arini
opah lak tnye aku
mcm mane sume hal peksa tu
siap dah
huwaaa...
mcm sume tawu jer aku nanesss
sori lah
saya emo semalam
sy tbe2 rindu nak ckp2 ngan abah
sy tbe2 rindu nak peluk2 nanes2 kat bestfren sy
sy tbe2 nak peluk2 anak2 sedara sy
sy tbe2 rase nak gelak ketawa ngan abg2 sy
sy ngaku sy manja
tp
sy cube jadik kuat
insyaAllah




10 April 2010

Flowers of Yemen

~Red Carnation~

~Ofis boy ni tbe2 jer dtg nyibuk time paklong nak snap gambar~

~Bunga kebangsaanku di merata dunia~

~Budget chumel~

~Err..mcm mane tah jadik gni~

~I love this pink color~

~Cantik gak kan, tone color die tu~

~Dulu bunga, skang dah jadik putik apple~

Menghitung Hari, Mengatur Debar


~ni gambar ngan opah(pahcu) before kami kua p jenjalan~

Nape tajuk camni ni?
erkk..poyo sangat kah?
Haa...
ape korang pk ek?
saje jer sebenarnye nak mencarpub
ngeh3

Tak tau la kenapa skang ni otak aku ni asyik pk dua benda ni jer
first
tak sabarnya tunggu bulan Mei!!!
Yeay!!!
Insyaallah buchuk akan sampai sini Mei nanti
sukenyer *wink2x*
tapi..
wlupun buchuk dah sampai sini
tetap gak takleh nk jenjalan sekali pun
yelahhhhhhhh
ni YEMEN bukan MALAYSIA okes
ape kate org
masuk kandang kambing ngembek
masuk kandang kerbau menguak
masuk kandang harimau???
tak keluar la, ade lak mengaum
ish3..

tapi okey la gak kan,
at least dapat gak tgk muke buchuk
drp terpisah jauh beribu batu kan
kan bagus leh bawak sume dtg sekali
bwh abah, bwk mama
family along, family angah
deyyy!!!
ape pasal tanak bawak satu Malaysia dtg hah???
ngeh3
(ade nk bwk sume org, kena kerja kuat la simpan duit lebey kan)

perkara kedua, tak sabarnye nak balik bulan 7 t
tak sabar u menjengah Malaysia semula
tak sabar nak makan Malaysian food
please tlg lah
daku nk mkn ikan 3 rasa y kt Pdg Jawa tuh
nk mkn kt Tnjg Harapan juga
nk mkn nasi ulam abah
nk mkn McD
nk mkn Secret Recipe
nk mkn asam pedas
gulai tempoyak
ikn keli membe' abah
amboiiiiiiiiii!!!
sume makanan
apa kau nk mbina badan kah??
ngeh3

hehe..
tader la sume pasal mknan jer
balik ni juga insyaallah nak membuat perubahan besar dlm hidup
:P
malu
*blush*
ngader!!!

Sempat ker nak kumpul duit sume?
Sempat ker nak buat persiapan sume
walaupun hanya nak buat yang wajib dulu
aku masih juga nak buat seelok mungkin
yela
sekali seumur hidup jer kan


Beberapa hari lepas tpon abah
abah tnya nak langsir warna ape?
kelambu warna apa?
huwaaa..
sungguh tak sangka
aku bukan 'adik' kecik lagi
aku sudah besar
sudah kerja
sudah boleh tanggung abah dan mama
sudah jadik tunangan orang
dan akan..
menjadi menteri perancang ekonomi
Baitul Jannah
ana bait
Insyaallah

Bila berkata tentang ini
aku jadik terharu sendiri
Doa ku seperti selalu
mohon Allah melindungi keluargaku
mohon Allah panjangkan umur abah dan mama
ahli keluargaku yang lain
mohon Allah memberi ku petunjuk dan berada di jalan yang lurus
mohon Allah jadikan aku wanita yang solehah
anak yang solehah
isteri yang solehah
ibu yang solehah

mampukah aku?
Insyaallah

[notakaki] time ni kuar ngan opah n athirah jer, sume ppuan. so better pakai jubah jer, kalo tak lelaki yemen ni kang pelik. die akn tgk kite mcm tak penah tgk org. seyes tak penah jumpe org tgk org tak berkelih mcm kt sni. So by dressed like them, can put the similrity which reduce the awkward feeling.

06 April 2010

Fenin~~~~

Tiap2 hari emo.
Mane tak fenin.

Pagi tadi aku dah emo sebab si pak arab kat malaysia tuh.
kes nyer all the books that needed to teach the students not available in here.
so memang la kena import buku2 aku ke sini.

pastu urusan import-mengimport ni kena contact ngan wakil university kat sana.
seorang pak arab y ngah complete PHD kat UM,
ble cerita sal deals wit Yemeni ni,
memang ni la masalahnye,
kalo kat Malaysia sume asyik kutuk janji Melayu,
tapi rupe2 nyer bile deal ngan depa ni,
barulah ku kenal janji Arab.
Janji Melayu akan hanya 5-15 miniy lewat.
tapi...
kalo janji Arab
mesti paling cepat akan jadi 2 jam lewat.


semalam nye meeting die kate abg aku y cancel,
dah janji awal pastu nak jumpe lewat, mane leh.
abang aku tu anak kecik deret2 dah.
bni ngandung plak.
mesti la tak proper nak kua umah lewat2.
ingat cam diorg ker,
spent time hanya u chew qat.

pastu tadi jnji jumpa kul 2 len tempat lak,
kt UM.
kol 2 pegi die leh tutup handphone,
y angah aku kul 1.15 habis keja kelam kabut speed ke KL,
sampai2 kol ornyer leh tutup phone.
Cantikkkk!!!
aku dah serba salah
kesian kat angah,
yela abg aku tu bukan supe kebykan lelaki
aku taw rutin die,
kalo ptg tader tuition,
mesti nk balik cepat,
nk tlg kemas rumah n msk2 sebab kngah lum balik ag,
pastu mlm nk g ngajar tuition lak
kesian abg aku!!!

( abg aku memg mithali okes,
dr zaman remaja ag memg die akan bgn pg2 n kemas rumah,
tgahari die akan cipta pelbagai resepi baru dgn ape saje y die jumpa kat dapur,
sila jgn ingat abg aku lembut okes,
abg aku memg jenis pengemas
warak sket
aku plg takut nk dekat kot2 tbe2 kena ceramah or die bukak tazkirah ker
tp tu dulu2 la
skang ni aku rajin da dgr
sdar aku da makin tua
kena la amek peringatan atas benda2 y aku alpa)

(oi pesal aku cerita mcm nk promote abg sendirik nih?? tidak. sori2. aku just tanak korg pk abg aku lembut jer. dunia skang ni kdg2 ble kite ckp lelaki ngemas ker, msk ker org ingat nyah. tula mslhnyer)

Last2 dpt gak contact makhluk Allah tu,
die kate die ade kelas n takleh jwb phone
mslhnye mcm mane nk jwb pun kalo dah pegi switch off kan
aku tak kesah kalo memg gtu
mslhnye dah taw ade kelas buat janji time tu
saje nak suh org tgu awok kan???

tlg la ajar mereka2 ini bagaimana nak menepati waktu.
pleaseeeeeeee!!!!!

whatever pun aku bersyukur y si uncle ni menerima buku2 tu dgn tanpa byk kerenah
skang aku tgu die deliver buku tu kesini
tlg la smpi ontime.
aku ngah pupuk diri bersangka baik nih.
jgn lah meluluhkan semgt aku

05 April 2010

Entri Emo

Nape ek aku emo rini?

Okes mari list.

Sebab rase mcm menyampah jer dgr org tuh berkata2.
Dah orang bagi peluang bercakap, byk cakap lak kan.
Tapi aku wonder, sape ek y ckp diorg gtu?
Taper la, y penting aku tak cakap.


Sebab kedua,
aku rasa nak anta jer diorg nih g belajar kat tempat aku,
banyak lak bunyi
jadual berubah la ape la
Hello!!!
kt tempat aku nun,
aku nak tgk ko berani tak nk komplen jadual berubah or tak.
Ko g la jumpa TNC tgk,
kot nk tgk byg TNC pun tak dapat kot.
Nyampah taw..
budus sumbung tol!!!
actually aku tak la benci ker ape ker,
cume geram jer,
umur 19 tahun tp pikir mcm 12 tahun
penin aku.

Bila pk balik betul la kata uncle aku sebab ape Rasulullah saw turun ke negeri2 Arab ni,
sebab diorang memg sgt tettt!!!
Kalo org Malaysia pun tetttt gak mesti Rasulullah saw pun turun Malaysia.
Contoh la kenape diorg sgt tettt!!!
Kite Malaysia baru berapa tahun merdeka tapi kita dah berpuluh kali ganda maju dr die
die dah beratus tahun
ape pun tadak
i luv this place because of the scenery and everything
but melayan kerenah org kaya ni memg sakittt!!!

tapi bukan semua la..
ramai gak yang nice..
biase la kan,
bukan semua orang sama
:)

and ape2 pun
aku akan tetap share ilmu yang ada u diorang
sama2 belajar
insyaAllah


31 March 2010

Layan Emo :)


Hari2 yang penuh emosi :)
ngeh3..

Semalam terase2 nk mkn nasi minyak + jelatah + kari daging + ayam masak merah
(padan muka aku, dulu nk g kenduri payah sgt, nk tggu org arab ni kenduri kang memg tak jumpa gak pun menu nih...huwaaaa)

Sungguh Allah sayangkan aku,
hari ni order nasi tengahari
(walaupun aku makan kul 3.30 petang)
buka2 jer tupperware ade..
JELATAH!!!
(more or less rase jelatah sebab kena tukar sket bahan)

Sukenyer lah aku, sayur habis dulu..
Alhamdulillah,
walaupun benda ala2 mustahil nak dapat kalo tak wat sendirik,
tapi kalo Allah nak kenankan mesti jadik gak kan
:)

Masalahnye, kenape aku emo?
bukan emo ak marah orang,
tapi emo sedey2.

Semalam balik rasa mcm kurang sihat,
kepala rasa sakit + perut memulas2 + sakit belakang sgt2
da pegi toilet tader ape pun,
lumur2 minyak angin,
tekan2 perut tertidur
sebelum tertidur layan jiwang
tangkap leleh sorang2
mujur la kat sini jenis aku senang selsema sejuk
harap2 opah tak perasan la aku nanesss..
huhu..

aku tiba2 rindu,
kalo kat rumah mesti abah mama cepat dapat tangkap y aku berperangai pelik
something wrong somewhere
tapi yelah
kat rumah kan aku kuat bebel
so kalo aku senyap menung2 tu
memg automatic diorang tau dah
sini aku neutral jer
(yelah sgt tuuu..)

Tbe2 aku teringat suasana mcm mane kalo aku demam kat umah,
abah mesti cube masak sumthing u buke selera aku mkn,
n mama mesti bangun 2,3 kali u jaram kepala ngan air asam jawa..
walaupun mama bukan mak,
tapi bagi aku mama sama macam mak,
both of them in the same level
terharuyer la aku
terima kasih abah
terima kasih mama
terima kasih mak
(semoga roh mak ditempatkan dikalangan wanita2 solehah)
Love all of u so much!

Pastu aku tbe2 sangat rindukan 2 orang anak sedara y selalu aku buli
Alif dan Ain
rindu Alif, chyamata sulung along
cucu sulung lelaki abah
teringat saat2 aku marah die ble die terbuat salah
terbayang lak muke bersalah die
rindunyer aku
selalu pas aku termarah die
aku pk balik kenape la aku marah die
die bukan sengaja pun
rindunyer acu ngan alif

terbayang2 pulak wajah si Ain
cahayamata sulung angah
cucu sulung perempuan abah
angah kata die tak sihat
demam, muntah2 n cirit birit
susahnye la hati dengar
terbayang2 aku kegebuan ank sedara y sorang ni
kalo aku geram ngan die aku mesti akan peluk die kuat2
lepas geram
kang kalo marah die ni sensitive
baru tunjuk muka garang die da melalak
kesian die
ingat dlu kecik2 die da kena demam teruk camtu
susut badan die
kesian aku kalo susut badan die
tadi aku kol die cakap
rindunyer dengar suara die
angah cakap die baru nak mkn balik
mesti teruk gler die demam
sampai tanak makan
kalo tak die lah juara mkn nasik
sehari ade 4, 5 kali

Tadi kol angah dengar suara ain
tapi tak dpt dgr suara tasnim
eh?
tasnim mana cakap kat phone
ngeh33...
kebetulan along pun tepon
balqis y dapat tepon
kalah si Alif ngan adik die
huhu
nak dengar sore Alif..

walaupun jauh abah still ade instinct y anak dara die nan sorg ni ngah berduka cite kot
kul 2.55pagi waktu malaysia tadi ttbe2 mama kol
huhu...
terkejut aku pg2 ni apsal mama kol
upe2 nyer mama bangun sahur
so dapat dgr sore abah n mama plak
alhamdulillah
at least dapat sket ubat jiwa

tadi YM ngan si dia,
ngadu2 ngah emo
alhamdulillah mujurlah die memahami
selepas ngadu2
then rase okes sket
rindunyer kat die
*wink*
(die kate taper, tak lama lagi dah, insyaallah)
aminnn :)

cepat la datang bulan 7..
ngeh3
aku mahu balik
:)

[notakaki] Ya Allah kuserahkan keluargaku dlm jagaan mu Ya Allah, lindungilah mereka dari segala bencana, limpahkanlah rezeki dan rahmat mu buat mereka Ya Allah, senangkan lah hati mereka Ya Allah, panjangkan lah umur mereka Ya Allah :)


28 March 2010

Sepagi di Dar Al Hajar



~This is Darul Hajar (Dar Al Haj)~


~Trimas to photographer y tlg snap pic ni~



~View Point ~



~Masih kukuh walaupun berusia ratusan tahun~


~Belongs to Imam Yahya, built in 1930s~



~Saya nampak chumel jer kat tepi tapak Darul Hajar ni kan?~


~Telah sampai di puncak~







19 March 2010

Yemen 2

~Ni gambar dekat u refrigerator seperti y aku gtaw dlm entry y lalu~


Salam. Kaifalak? Hehe... practice makes perfect. Kalau standard y belajar kt dalam kelas org sebut "kaifahaluka/kaifahaluki" kan? kalo kat sini memg sebut guna dialek tempatan, jadik "kaifalak" jer.

Hari ni nak sambung cerita sket pasal Yaman ni. Sepanjang seminggu aku kat sini aku da jadik immune tentang electricity condition kat cni. Aku pun tak taw sebab ape, kat cni setiap hari mesti 2 @ 3 kali mesti akan blackout. Siap2 PC kat Uni semua pakai system UPS. Korang pernah dengar tak? Aku sendiri sejujurnya baru ni la taw wujud system ni. System ni berfungsi sebagai electricity supplier bila blackout. Bukan la u term y lama, tapi cukup la bagi masa u org ak save kerja2 sume. So kalo PC tu tader la terus terpadam bila blackout. Ape maksud bagi shortform UPS tu aku tak taw. Belum ag rasa rajin nak google. So tuan puan, kalo nak taw lebih... rerajin la g consult pakcik google. Harap2 ada la. Benda alah UPS ni size die tak besar sgt. Just setinggi small size first aid kit tu jer. Bentuk die ade la mcm rupe CPU tu.

Selain dari pasal electric ni, aku gak nak citer kondisi air kat sini. Air semua pakai tank. Kena men order2 la. Tader system perpaipan mcm kat Malaysia tu. Air minum lak tak leh guna air yang tank ni, kita beli pakai botol2 lak. Botolnye y ade kat umah aku ni, ada la size macam botol racun y 4 segi besar tu. Not sure berape liter, aku budget dlm 2.5L ade kot.

Okes, now nak share sket gambar2 aku duk g mari, g mari antara Uni and umah. Gambar bunga yang kat bawah ni, aku snap dari garden of the Uni. Suke tengok color dia. Actually kat garden ni ada burung hud-hud taw. Teruja aku, yelah nak tengok gak caer rupenyer reporter Nabi Sulaiman ni kan. Hud-hud ni kepala die sangat cantik, macam crown gtu. Mengikut cerita, Hud-hud dapat crown itu atas jasanya mengkabarkan perihal Ratu Balqis yang menyembah matahari kepada Nabi Sulaiman. Nak elaborate lebih2 aku pun tak taw. Ni pun mujur paklong yang cerita kat aku.


~So white, so pure~

~The color enlightened our day ~

Piccas kat bawah ni pulak aku snap masa otw nak balik keja. Selalu kua keja memg van da tunggu. Hari tu kitaorang nak balik van adahal lak, so lambat sampai. So, kitaorang decide nak jalan kaki kua ke jalan besar. Now musim spring, so tengok la mcm mana rupe pokok2 ni. Sangat cantikkk :)






~Paklong and his daughter~


Bawah ni pulak gambar pokok peach. Sangat teruja juga sebab tak penah tengok kan. Hehe...

~Peach's Tree ( actually aku confused gak either peach or pear..hukhuk)~



Dah jalan2 tu rasa mcm penat lak kan. So kami pun singgah2 la makan. Ni la sos yang ada kat kedai tu. Chilli sauce memang tader sini eh. Adehhh!! Len kali please remind me to bring from Malaysia. Another one y label as hot sauce tu plak, my dear cousin cakap tak best. Masam macam ada cuka. So, aku tak try. Lain kali aku try okes :)

~Choices of sauce~

Orang sini panggil chips u fries ni. Petang tu kami makan chips dengan garlic sauce( the one in white color). Sedap gak sauce garlic tu. Yummy!! Minum lak " shy alip" tu. Mantap la jugak bagi aku yang rasa agak2 sejuk time tu. hehe


~Ni la menu kami petang tu~

[notakaki]

~ perkataan hari ini

kaifalak = apa khabar?
chips = fries
shy = teh
alip = susu