Shoppe~In

SaHaBaT @ FrienDs

07 April 2011

Udang Goreng Bawang, Sup Cendawan Black Pepper dan Sambal Macang (Bacang)

 Udang Goreng Bawang

 Sup Cendawan Black Pepper

Sambal Macang (Bacang)

Salam. hehe.. tayang menu lagi. skang nih tak dapek dah nak curi2 mengupdate kat opis, security hampesh kunyit punya ketat. sume block, USB port disable nak install broadband lansung tak lepas. huhu...malam2 jela dapat buat entry nampaknya. Macam biasa tayang makanan lagi nampaknya. hehe.. Aritu pegi ke Pasar Borong Selangor tu, masuk jer bahagian sayur, semerbak bau buah macang ni. Tak tahan hidung nak bau saje kan, laju jer tangan mencapai 2 biji. Balik terus jer buat operasi menyambal. sodappp!!! cicah jari pun jadi :)
Layankan ngan sup cendawan ngan udang goreng pun jadik. Tapi ada orang tuh haram dia nak mkn sambal macang nih. Tak minat nyer die. Sambal2 nih die memilih sket. huhu.... Errr... nak taw ke resepi i y baru2 belajar memask nih? huhu...

Sambal Macang( Bacang )
Bahan-bahan:
Buah bacang (aku gune tak sampai setengah biji pun, racik halus2)
Ikan Bilis
Cili api
Belacan
Garam sket


Cara:
Tumbuk cilli dengan garam, dah lumat tumbuk sekali ikan bilis sehingga agak hancur, masukkan belacan and lastly masukkan jer macang y dah diracik tadi. lenyek gitu. Nyum2...time to eat! 









2 comments:

  1. Cendawan tu sedap. meleleh airliur ni ha...padahal br jer mkn cendawan. sambal macang tu cicah dengan ulam. sedap nyer...x leh ler aku tgk blog ko nih...buat lapor jer

    ReplyDelete
  2. hahaha...sabo syida. neh kite makan sesama erk :)

    ReplyDelete

Apa kata mereka?